De 20-jarige Isaac Kimeli beleefde een mooi zomerseizoen onder de hoede van coach Tim Moriau. De Belg met Keniaanse roots werd Belgisch Kampioen, mocht naar het EK en reeg de knappe prestaties aan elkaar. We zakken af naar het Vlaams-Brabantse Lembeek en blikken samen met ‘Sjaakie’ terug op afgelopen zomerseizoen. Ook kijken we vooruit naar wat de komende winter voor de atleet van Olympic Essenbeek Halle en het Olympic Running Team, in petto heeft. Een bijdrage van Roel Stiens.

Isaac Kimeli - Foto: Tomas Sisk
Isaac Kimeli – Foto: Tomas Sisk

Wat vond je zelf je mooiste prestatie afgelopen zomer?

“Op de Memorial Rasschaert liep ik voor het eerst in m’n leven een 5000m op de piste. Het doel was om eens te testen wat ik al waard was, het gevoel was heel goed onderweg, ook al ging het razendsnel voorin. Ik klokte op de Flanders Cup in Ninove na 12.5 rondes een tijd van 13’34’’48 en liep daarmee onverhoopt meteen de EK-limiet in m’n eerste 5000m ooit! Ook was deze prestatie toen goed voor de eerste plek op de Europese jaarranglijst. Dat had ik zeker niet verwacht!”

Van welke wedstrijd was je niet zo tevreden en waarom?

“Begin mei liep ik een 1000m op de Ter Specke Bokaal in Lisse (Nederland). Ik liep er samen met Thomas De Bock en Bert Pluym in de reeks. Ik startte er heel slecht en het begon dan ook nog te regenen tijdens de wedstrijd. Op 200m van de streep versnelde ik pas en op 80m ging ik eindelijk voluit. Ik finishte als tweede met een tijd van 2’25’’92, dat had beter gekund als het wat beter weer zou geweest zijn, het haaswerk vlakker gebeurde en ik beter zou gestart zijn. Maar dat is sport, soms zitten de omstandigheden mee en soms niet.”

Afgelopen zomer nam je voor het eerst deel aan een groot kampioenschap bij de senioren. Je presteerde er goed tussen de beste Europese atleten. Wat vond je zelf van je prestatie op het EK?

“Ik heb zeker mijn best gedaan tussen al die ervaren rotten. Diep vanbinnen had ik misschien wel meer verwacht, maar ik heb wel veel ervaring opgedaan en bijgeleerd op het EK in Zürich. Ik ben nog maar 20 jaar en heb misschien nog even veel jaren in de atletiekwereld voor de boeg, deze ervaring nemen ze me al niet meer af.”

Wat zijn je doelen voor komende winter? Blijf je op de korte cross of maak je de overstap naar de lange cross?

“Wel, ik ga op hoogtestage naar Kenia en kom dan net voor de EK-selectiewedstrijd van Roeselare terug naar België. Na de CrossCup in Brussel zal ik samen met m’n trainer Tim Moriau beslissen of we verder gaan voor de eindwinst in de CrossCup of niet. Eerst willen we zien hoe ik de lange crossen verteer. Hannuit, Brussel, Rotselaar, Dour en het BK in Wachtebeke staan normaal gezien op mijn wedstrijdagenda. Afhankelijk van het EK, zal ik misschien ook deelnemen aan de Bupa Great Run in Edinburgh. Meer informatie over mijn wedstrijdplanning en ander nieuws zal je wekelijks kunnen volgen op de website van mijn team (www.olympicrunningteam.com).”

We vingen reeds op dat je op hoogtestage gaat met het Olympic Running Team, kan je daar al iets meer over vertellen?

“We trekken voor 4 weken naar mijn geboorteland, Kenia. We zullen er verblijven in Cheptiret, een klein dorp op 289km van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Dat is het dorp waar ik een groot deel van mijn jeugd heb doorbracht. Het ligt op 2200m hoogte. Als we al 2 weken in Kenia zullen zijn, zal onze trainer Tim Moriau ons vervoegen om ons de laatste 2 weken van de stage persoonlijk te begeleiden. Drie dagen voor de EK-selectiecross in Roeselare keer ik samen met Thomas De Bock, Falko De Backer, Roel Stiens en trainer Tim Moriau terug naar België.”

Op het BK veldlopen in Wachtebeke greep je net naast de Belgische titel op de korte cross, ga je komend winterseizoen voluit voor de Belgische titel?

Pieter-Jan Hannes en Isaac Kimeli - Foto: Tomas Sisk
Pieter-Jan Hannes en Isaac Kimeli – Foto: Tomas Sisk

“Normaal gezien zal ik op de lange afstand bij de beloften lopen. Je weet nooit wat er mogelijk is als je een goeie dag hebt, maar ik hoop vooral op een mooie prestatie op het BK lange cross. Alles is afhankelijk van hoe ik de overstap van korte naar lange cross zal verteren. De routiniers op de lange cross zijn niet te onderschatten en hebben al tonnen ervaring meer dan mij.”

Je werd vorige winter tweede op het EK veldlopen in Belgrado, droom je van een mooie prestatie op het komende EK in Bulgarije en op het WK veldlopen in het Chinese Guiyang?

“Ik ga voor het podium op het EK veldlopen bij de beloften. Als ik daar goed zou presteren, dan kan ik naar het WK in China. Het WK is pas op 28 maart 2015, maar daar kan ik me meten met de beste leeftijdsgenoten van de wereld en daar doe ik het voor. Het WK veldlopen 2013 in Polen was een onvergetelijke ervaring en deed me verlangen naar meer.”

Hou je het liefst van crossen in de modder, droge omlopen of licht bevroren en besneeuwde parcours?

“Ik hou wel van zware en afwisselende parcours; er mag zeker een bergje in de omloop liggen zoals in Brussel. Enkele stroken vol modder en drogere stukken mogen zeker voorkomen in m’n lievelingsparcours.”

Wat is je ultieme atletiekdroom?

“Ooit Europees kampioen worden, of zelfs wereldkampioen, zou ik schitterend vinden. Dat moet een enorme kick geven! Als topsporter droom ik uiteraard van de magische Olympische Spelen, maar dat is nog ver van mij bed, laat ons stap voor stap progressie blijven maken, te beginnen met het komende veldloopseizoen.”