De Internationale Atletiekfederatie IAAF heeft vrijdag de namen vrijgegeven van de twintig atleten die genomineerd zijn voor de onderscheiding van Atleet of Atlete van het Jaar 2014. De kandidaten werden door een groep experten gekozen. Op het wereldatletiekgala in Monaco, op vrijdag 21 november, worden de laureaten bekendgemaakt.

Renaud Lavillenie lijkt de grote kanshebber voor de atleet van het jaar - Foto: Arian Zwegers
Renaud Lavillenie lijkt de grote kanshebber voor de atleet van het jaar – Foto: Arian Zwegers

Bij de mannen gaat het om 800m-loper Nigel Amos (Bot), hoogspringer Mutaz Essa Barshim (Qat), steepleloper Jairus  Birech (Ken), hoogspringer Bogdan Bondarenko (Oek), snelwandelaar Yohann Diniz (Fra), sprinter Justin Gatlin (VSt), discuswerper Robert Harting (Dui), marathonloper Dennis Kipruto Kimetto (Ken), polsstokspringer Renaud Lavillenie (Fra) en 400m-loper LaShawn Merritt (VSt). Lavillenie lijkt topfavoriet met zijn wereldrecord indoor, verder valt af te wachten of men de 2m43 van Barshim op de Memorial Van Damme als uitzonderlijk zal beschouwen. Dennis Kimetto maakt natuurlijk ook kans door als eerste man ooit onder de 2:03 te duiken op de marathon. Justin Gatlin verloor geen enkele wedstrijd in 2014 en behoort daardoor ook tot het select kransje favorieten.

Bij de vrouwen zijn er geen uitgesproken topfavorietes met kogelstootster Valerie Adams (NZe), 3 en 5 km-loopster Genzebe Dibaba (Eth), 100m hordeloopster Dawn Harper Nelson (VSt), hink-stap-springster Caterine Ibarguen (Col), 400m-loopster Francena McCorory (VSt), discuswerpster Sandra Perkovic (Kro), sprintster Dafne Schippers (Ned), 400m hordeloopster Kaliese Spencer (Jam), speerwerpster Barbora Spotakova (Tsj) en hamerslingeraarster Anita Wlodarczyk (Pol). In Nederland beginnen ze stiekem al te dromen dat Schippers het tot atlete van het jaar schopt, maar dat valt af te wachten aangezien het stuk voor stuk gevestigde waarden zijn waartegen ze het moet opnemen.

Wat nu al zeker is, is dat beide titelverdedigers niet in de prijzen zullen vallen. Sterker nog Usain Bolt en Shelly-Ann Fraser Pryce zijn dit jaar niet eens genomineerd.