Het seizoen zit er voor de meeste atleten nagenoeg op. Het voetbaltoernooi voor atletiekclubs biedt morgen nog een ideale kans om het seizoen in schoonheid af te sluiten, maar daar is Justien Grillet niet bij. De 20-jarige atlete uit Scheldewindeke heeft na het EK in Zürich vroegtijdig een punt achter haar seizoen moeten zetten. Toch kan ze terugkijken met een positief gevoel en een bagage aan ervaring.

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Justien Grillet kende een goede winter. Met 54″31 liet ze toen al zien dat ze duidelijk wat in haar mars had op de dubbele baanronde. Outdoor breide ze daar een vervolg aan. Met een verbluffende 53″65 op de Europabeker in Tallinn stelde ze in niet zo’n optimale omstandigheden niet alleen haar besttijd grondig bij, het was eveneens goed voor een tweede plaats overall! Wat daarna volgde was eveneens niet mis. Haar record op de 100m werd naar 11″78 gebracht en op de KBC Nacht in Heusden-Zolder sloeg ze er samen met haar ploeggenotes in om zich te plaatsen voor het EK in Zürich. Aldaar bewees het viertal de deliberatie absoluut waard te zijn met een 8ste plaats in de finale in een SB van 3’31″82. Grillet wou maar al te graag op dat succes nog wat voortborduren, maar haar lichaam dacht daar helaas anders over. “Tot en met Tallinn ging alles super goed”, analyseert de atlete van Vlierzele Sportief haar seizoen. “Vanaf dan begon de knie echter op te spelen en was het gissen naar de oorzaken en de manieren om er van af te geraken. Het explosieve werk werd daardoor aan de kant geschoven waar mijn snelheid vanzelfsprekend onder leed. Het is juist die snelheid waar ik het van moet hebben en daardoor was ik in Zürich ook niet op mijn beste.”

Grillet moest vervroegd de spikes aan de kant zetten en haar honger naar een recordverbetering op de 200m werd niet gestild. Desondanks de knieblessure kan ze toch op een mooi jaar terugblikken. “Ik heb geen rede tot klagen. Ik heb in Zürich een unieke kans gekregen en de ervaring neem ik dan ook absoluut mee. Met de toekomst indachtig moest ik die knie even rust geven. Indoor wil ik mij immers weer volledig op het sprinten richten. Outdoor zit het EK voor beloften, opnieuw in Tallinn, in mijn hoofd. Maar wat momenteel primeert is een volledig genezen knie zodat ik er weer volledig kan invliegen.”