Sinds de Diamond League meeting in Monaco, waar Pierre-Ambroise Bosse vriend en vijand verraste door met 1:42.53 David Rudisha voor te blijven, leek er maar één topfavoriet voor de Europese titel op de 800m. In de reeksen en halve finales toonde hij dan ook zijn vorm door van start to finish aan de kop te lopen. De concurrenten keken toe, maar de Polen Kszczot en Lewandowski mag je nooit afschrijven. Vergeet ook de Ier Mark English niet, die ook goed op dreef is.

Dan maar naar de start van de finale en opvallend: Bosse stak zijn arm op omdat hij nog niet klaar was. De camera’s draaiden allemaal naar de jonge Fransman die schijnbaar gestrest leek. Hij liet dit niet meteen merken want bij het binnenkomen na de eerste bocht verschalkte hij net de Polen Lewandowski en Kszczot, die duidelijk een plan voor ogen hadden. De doorkomsttijd was snel, ongeveer 50.50 aan de 400m. Bosse verdapperde aan de 450m en maakte zelf een gat van om en bij de 5 meter op Lewandowski en Kszczot. Het leek in kannen en kruiken voor de jonge Fransman maar het groepje onder leiding van Kszczot naderde met rasse schreden. Bosse viel op 120m van de finish helemaal stil en kreeg uiteindelijk alle atleten over zich. De strijd voor de medailles ging voort en niemand kon Adam Kszczot nog bedreigen. Hij won de 800m met een mooie 1:44.15, iets minder dan een seconde boven zijn PR van 1:43.30. Uit  de achtergrond snelde zijn landgenoot, de 21-jarige Artur Kuciapski van plaats 6 naar het zilver. Hij verbeterde zijn PR met meer dan 1 seconde naar 1:44.89.  De Ier Mark English haalde het van de Deen Andreas Bube en mag de bronzen plak naar huis nemen.

Bosse sleepte zich als laatste over de finish en zakte meteen op de knieën. De zichtbaar ontgoochelde favoriet bleef verweesd achter, terwijl de Polen zegevierden. De drang om te winnen was net dat tikkeltje te groot en de overmoed heeft hem genekt.  Bosse is wel nog maar 22 en heeft normaliter nog vele jaren aan de top in het vooruitzicht.