Na Thomas Van Der Plaetsen en Niels Pittomvils op de tienkamp, is het op de derde en vierde dag van het EK de beurt aan Nafi Thiam om haar meerkamp af te werken. Onze nationale recordhoudster behoort meteen tot één van de (schaduw)favorietes. Na Bashir Abdi en Anne Zagré die maar nipt een podiumplaats misliepen, mogen we met Nafi Thiam alvast voor een derde maal hopen op een dichte ereplaats. (Derde keer… goede keer?). Hieronder volgt u alles met updates doorheen de dag.

23u00: Nafi Thiam zou na afloop van dag één verklaard hebben dat ze sukkelt met een dijbeenblessure. Het zou haar beletten om voluit te gaan op de loopnummers. Dat de amper 19-jarige Thiam alsnog aan kop staat, mag des te meer verwonderen. Laat ons alvast hopen dat ze op dag twee niet nog meer last ondervindt.

21u25: Na een moeizame start en wat snellere laatste rechte lijn, 25″19 voor Nafi Thiam in het afsluitende onderdeel van dag 1, de halve baanronde. Deze prestatie is goed voor 869 punten. Dat betekent dat ze de leidersplaats vasthoudt en na dag 1 3851 punten bij elkaar heeft gesprokkeld. Dat zijn er 69 minder dan in Götzis na de eerste dag. De Duitse Schäfer rukt na een uitzonderlijk snelle 200m (23″84) op naar de tweede plaats met 6 punten achterstand op Thiam. Op stek 3 volgt de Nederlandse Broersen die ook slechts maar op 10 punten volgt van onze 19-jarige landgenote. De volledige tussenstand na dag 1 vindt u hier.

20u40: Nafi Thiam komt aan de leiding in de zevenkamp! Ze heeft 20 punten voor op Broersen en 94 punten op Mokhynuk. Straks volgt nog de 200m waar Thiam naar alle waarschijnlijkheid haar leidersplaats zal moeten afstaan aan Broersen.

20u30: Thiam kan zich niet meer verbeteren bij haar laatste poging en blijf steken op 14m29. Het is afwachten wat Nadine Broersen bij haar laatste poging kan om over de tussenstand te spreken. Thiam verliest 50 punten op haar record meerkamp maar Broersen geraakt niet verder dan haar 13m35.

20u15: De tweede poging van Thiam is alvast beter maar nog niet super met 14m29. Wat dan wel weer in haar kaarten speelt is dat de leidster in de tussenstand Nadine Broersen bij haar tweede poging maar 13m35 ver gooide.

19u50: De vrouwen van de zevenkamp beginnen hun avondsessie met het kogelstoten. Nafi Thiam haar eerste poging is minder want met 13m37 blijft ze ver onder haar persoonlijk record van 15m03, dat ze in Götzis wierp. Thiam heeft wel nog twee pogingen om haar prestatie te verbeteren.

14u00: Via deze link kunt u een live-prognose volgen voor de eindstand in de zevenkamp. Op basis van prestaties uit het verleden, behoudt volgens deze prognose Thiam haar zilveren medaille. Spannend!

13u00: Nafi begon het hoogspringen op 1m79. Ze bleef meteen foutloos bij de eerste poging, wat haar motiveerde om ook 1m82 meteen over te laten. Dat ze zich dat inderdaad kon permitteren bleek toen ze ook bij 1m85 en 1m88 foutloos over de lat wipte. Intussen waren nog slechts drie meisjes in wedstrijd, waarvan enkel de Nederlandse Nadine Broersen – net als Nafi – over 1m91 ging.

De twee Lage Landenmeisjes stuwden elkaar naar ongekende hoogtes, want uiteindelijk gingen beiden zelfs over 1m94. Voor Nafi betekende dat een evenaring van haar indoor-PR en een verbetering van haar outdoor BR bij de beloften. Nadine Broersen had intussen het Nederlandse record gesteld en gaf er de brui. Nafi besloot nog verder te doen om uiteindelijk, bij de derde poging op 1m97, een evenaring van de beste sprong in een meerkamp ooit (op naam van niemand minder dan Tia Hellebaut), succesvol te zijn. Een geweldigde prestatie van de jonge Thiam, die zelfs op 2m00 nog driemaal poogde, maar tot driemaal toe ook de lat aantikte. Het beliet haar er uiteraard niet van de hoogspringcompetitie te winnen. WAAAUW!

Met 1m97 sprokkelde Thiam maar liefst 1198 punten en staat ze meteen opnieuw 19 punten in de plus in vergelijking met haar PR-schema op de zevenkamp! Bovendien rukt ze op van de 18e naar de… tweede stek in de tussenstand. Geweldig om de middagpauze mee in te gaan!

10u30: Nafi Thiam begon aan haar zevenkamp in reeks twee van de 100m horden. Vanuit de binnenbaan maakte ze een mooie start en zette ze een degelijke eerste hordenreeks neer. Rond halfweg viel onze nationale recordhoudster schijnbaar wat terug, hoewel ze met 14″05 uiteindelijk amper 24 honderdsten boven haar besttijd uit Götzis bleef. Ze bleef wel exact een seconde boven de chrono van Antoinette Nana Djimou, de Franse winnaares in haar reeks. De eerste 971 punten (34 minder dan in Götzis) zijn alvast wel een feit voor Thiam. Daarmee staat ze op een 18e plaats op 24 deelneemsters. In het hoogspringen moet ze heel wat posities kunnen goedmaken. 8u30: Voor de gelegenheid lanceerde Thiam deze ochtend ook haar nieuwe website: bezoek ze op http://nafithiam.com/

Foto: Nafi Thiam
Foto: Nafi Thiam

8u00: De amper 19-jarige Nafi Thiam mag, na haar knappe meerkamp in Götizs eerder dit jaar (ze verbeterde er het nationale record met zomaar even 210 punten – verslag hier), gerust bij de topfavorietes (al hoort ze dat zelf niet graag) op de zevenkamp gerekend worden. Thiam heeft met 6508 punten niet voor niets een tweede beste seizoensprestatie onder alle deelneemsters. Enkel de Nederlandse Nadine Broersen deed met 6536 punten beter dit jaar. Met de afwezigheid van Catherina Johnson-Thompson (6682 punten in Götzis) en de Nederlandse kersverse Europese 100m-kampioene Dafne Schippers (6545 punten in Götzis), is het alvast een uitgelezen moment om hoog te eindigen. Zelfs op basis van de persoonlijke bestes scoort de piepjonge Thiam (ze is de jongste van het deelnemersveld bovendien) nog als vijfde.

Wat in het nadeel van Thiam kan spelen is haar ervaring op grote tornooien. Al is die voor een 19-jarige studente ergotherapie ook al niet mis. Vorig jaar nog werd ze Europees juniorenkampioene op de zevenkamp en mocht ze aantreden op het WK. In Moskou werd ze toen 14e, maar haalde ze maar net de 6000-puntengrens, terwijl ze een maand daarvoor, op het junioren-EK in het Italiaanse Rieti, nog tegen de 6300 punten aantikte.

Het wordt vooral uitkijken hoe het Thiam op de loopnummers vergaat, traditioneel haar mindere disciplines. In Götzis sloeg ze erin om op 6 van de 7 nummers haar persoonlijke records te verbeteren (en hoe!). Zo’n prestatie nogmaals verlangen, zou onrealistisch zijn, maar mits een benadering van die records moet een podiumplaats binnen de mogelijkheden liggen. Dat er op weg naar de laatste meters op de afsluitende 800m heel wat kan foutlopen, hoeven we uiteraard niet te vermelden… Laat ons alvast duimen!

Bekijk alle uitslagen en de tussenstanden via deze link.

Uurrooster dag 1

  • 10u30: 100m horden
  • 12u05: hoogspringen
  • 19u50: kogelstoten
  • 21u12: 200m

LIVE progressie

Hieronder kan je de progressie van Nafi Thiam volgen doorheen haar zevenkamp. Op het eerste tabblad kun je haar prestaties vergelijken met haar uitgesplitste PR en haar records op de individuele nummers. Op het tweede tabblad wordt hetzelfde grafisch voorgesteld.