Op het EK in Zürich heeft Almensh Belete geen potten kunnen breken in de finale van de 10.000m. Onze landgenote deed attent mee voorin, maar op drie ronden van het einde ging het licht uit.

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Belete was op de eerste dag van het EK de eerste Belgische finaliste. In de 26-koppige finale ging ze behouden van start. De geboren Ethiopische bekeek het in de aanvangsfase vanuit een laatste positie, maar schoof stelselmatig op en tegen het driekilometerpunt vertoefde onze landgenote in de voorste gelederen.

Op 15 ronden van het einde besloot Belete dat het welletjes was met het trage tempo (met 9’55″06 werd het de traagste eerste 3000m van een 10.000m op het EK) en onze nationale 5000m-recordhoudster nam prompt de koppositie over. Belete’s inspanning droeg echter niet ver en had weinig (rechtstreekse) slachtoffers in het omvangrijke peloton.

Op 4 kilometer van het einde was het – nota bene – de jonge Nederlandse Jip Vastenburg, die het tempowerk voor haar nam, gezwind gevolgd door onze landgenote. Het inspireerde Belete om even later opnieuw – zij het opnieuw voor korte tijd – het tempo te onderhouden. De deur ging achteraan het peloton stilaan op een kier en dat was het signaal voor de Portugese Dulce Felix, titelverdedigster, om aan de boom te schudden. Belete moest opnieuw op korte tijd heel wat posities prijsgeven.

Toch bleven de favorietes elkaar voorin beloeren en het was wachten tot 1200m van het einde vooraleer Dulce Felix opnieuw het heft in handen nam. Het 15-koppige peloton werd op een lint getrokken en onze Almensh Belete was helaas (en verrassend genoeg) het eerste slachtoffer. Ze verloor zomaar even een 80-tal meter op één baanronde.

Even later zakte ook Felix er – met nog een ronde te gaan – helemaal door en het was de 40-jarige Britse Jo Pavey, in 2012 zilver, die overtuigend naar de kop ging bij de bel. Zij maakte het koelbloedig af in 32’22″39 (een voorproefje op Mo Farah bij de mannen op dezelfde afstand?). De 24-jarige Française Clémence Calvin stierf in haar spoor en behaalde het zilver. Haar landgenote Laila Traby werd derde. De Nederlandse Jip Vastenburg werd heel indrukwekkend vierde in een nationaal juniorenrecord.

Belete, één van onze medaillekandidates en begin mei nog goed voor 31’43″05, finishte uiteindelijk niet meer in de top-10. Ze werd 15e in 33’03″87.

De uitslagen bekijk je hier.

1 REACTIE

  1. BELETE, ze heeft bewezen dat het kan, het meisje had een flauwte, lage of hoge bloeddruk, zoals wij wel eens onverklaarbaar bewusteloos kunnen vallen. Een samenloop van omstandigheden, haar treiner, omgeving en stuwing naar het envenement kan onvoldoende onderbouwd zijn geweest. In het interview nadien: ik weet het niet! Wel ik hoop dat ze niet teveel over de race word aangesproken en gemotiveerd word naar de toekomst toe. Mogelijk moet ze ook wat psychologisch gevolgd om de druk in tornooien als het EK aan te kunnen want het atletisch vermogen is er, het vertrouwen gevonden komt het normaal gezien goed. Wij lezers wensen BELETE het beste toe.

Reacties zijn gesloten.