Ook zonder Usain Bolt belooft het een prachtige 100m te worden op de AG Insurance Memorial Van Damme. Met Justin Gatlin, Mike Rodgers, Tyson Gay en Kim Collins staan er vier wereldtoppers aan de start in Brussel.

In de voorbije weken hebben de organisatoren al vier atleten vastgelegd die het koninginnennummer van de atletiek in de eerste maanden van het seizoen hebben gedomineerd. Zo krijgt de AG Insurance Memorial Van Damme ook in een jaar zonder Bolt – die zich zoals bekend dit jaar zal beperken tot een drietal exhibitiewedstrijden – een topdeelnemersveld aan de start van de 100m.

Justin Gatlin voert met een chrono van 9.80 de wereldranglijst aan en liep deze zomer al zes (!) keer onder de 10 seconden. Zijn landgenoot en huidig Amerikaans kampioen Mike Rodgers heeft een seizoensbeste van 9.91 en dook ook al vier keer onder de 10 secondengrens. Dat geldt ook voor de gewezen wereldkampioen Tyson Gay die bij zijn wederoptreden in Lausanne meteen 9.93 klokte.

De populaire en blijkbaar onverslijtbare Kim Collins (in april werd ie 38) ging vorige week in Londen met 9.96 ook al onder de nog altijd magische grens van de 10 seconden. Het belooft dus spannend te worden op de supersnelle piste van het Koning Boudewijnstadion, waar het stadionrecord – op naam van Usain Bolt – 9.76 bedraagt.

De AG Insurance Memorial Van Damme vindt plaats op vrijdag 5 september in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.