Morgen loopt het Stadion De Veen in Heusden-Zolder hopelijk weer bomvol voor de 35e editie van de KBC Nacht. In Luik kwamen er geen nieuwe EK-namen op de Belgische selectielijst bij, in Heusden-Zolder kan dat wel eens anders zijn. Niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit van het deelnemersveld ligt daar immers een stukje hoger.

Stijn Baeten - Foto: Jasper Jacobs
Stijn Baeten – Foto: Jasper Jacobs

Het hoofdprogramma vangt aan met het verspringen bij de heren. Gesteund door het handgeklap van de hopelijk talrijk opgekomen toeschouwers zou dit wel eens een uitgelezen kans kunnen zijn voor Jeroen Vanmulder en Cedric Nolf om zich richting Zürich te springen. Daarvoor is 7m95 nodig en met daarbij ook nog Thomas Van Der Plaetsen, twee Japanezen en een Nederlander kunnen we spreken over een sterk deelnemersveld. In het polsstokspringen gaan Chloë Henry en Fanny Smets van de ideale gelegenheid gebruik proberen maken om de EK-limiethoogte (4m40) te overbruggen. Ook bij het hoogspringen gaat Hanne Van Hessche resoluut voor het minimum (1m90). Nafi Thiam en Marjolein Lindemans tekenen daar overigens ook present. De B-reeks 800m bij de heren bieden kansen voor Stijn Baeten en Aaron Botterman. Tussen heel wat internationaal geweld houden zij de vereiste van 1’47″25 in hun hoofd. Op de B-reeks van de 1500m doen Kim Ruell en Ali Hamdi hetzelfde, zij moeten wel 3’38″30 lopen voor een ticket richting Zwitserland. De 1500m bij de dames biedt Sofie Van Accom een mooie kans om haar PR aan te scherpen.

Hans Van Alphen kwam al eens piepen in Luik - Foto: Tomas Sisk
Hans Van Alphen kwam al eens piepen in Luik – Foto: Tomas Sisk

Op de 100m treed – zoals u inmiddels wel zult vernomen hebben – de Jamaicaan Asafa Powell aan. Op de baanronde zijn alle ogen gericht op Jonathan en Dylan Borlée. Ook zij zouden maar al te graag zo snel mogelijk zeker zijn van een plaatsje op het EK. Dylan heeft 46″25 nodig, Jonathan moet 45″95 klokken. Wie weet kan Julien Watrin, voor wie dezelfde chrono als Dylan geldt, ook wel komen opzetten zoals woensdag laatstleden in Luik. Hans Van Alphen is één van de twee mannen die de affiche van de KBC Nacht kleurt. Hij neemt in Heusden-Zolder de kogel op, net als de beste Belg van het moment, Jurgen Verbrugghe.

Op de 200m bij de dames lijkt de dame in vorm, Olivia Borlée, kans te maken op 23″24, een tijd die haar een ticket richting Zürich zou bezorgen. Bij de hoge horden bij de vrouwen hebben Eline Berings en Anne Zagré al het minimum gelopen, voor Zagré komt het Belgisch record ook in de buurt. Haar eigen record nota bene dat op 12″79 staat. In het hinkstapspringen mag Solomon Commey zich meten met internationale toppers. Hetzelfde gaat op voor Jan Van Den Broeck en Pierre-Antoine Balhan op de 800m. Van Den Broeck moet finishen in 1’46″75, Balhan heeft waarschijnlijk genoeg aan 1’47″25. Op de 1500m is de volgende posterboy te bewonderen, Pieter-Jan Hannes. Ook hij is al zeker van een trip richting Zürich, maar zou in het Stadion De Veen maar al te graag nog wat vertrouwen tanken in een weerom kwaliteitsvol veld.

Michael Bultheel - Foto: Ruben Van den Berghe
Michael Bultheel – Foto: Ruben Van den Berghe

Als de klok 21u00 aangeeft, zal wellicht daar kort voor of na het startschot van de 400m horden bij de heren weerklinken. Stef Vanhaeren moet net als zijn Atletiek Vlaanderen-teamgenoot Pieter-Jan Hannes zich geen zorgen maken over het EK, Michael Bultheel zal dit allicht ook niet doen, maar hij moet wel nog naar 50″13 of vlugger snellen voor EK-deelname. Dan volgt een 4x400m bij de vrouwen waar de Belgische ploeg alles uit de kan gaat halen voor 3’31″83, nadien volgen heel sterk bezette 5000m’s. Op deze afstand heeft Bernard Lagat helaas afgezegd, maar treur gerust niet te hard, er zal nog altijd bijzonder snel gelopen worden. Wat kunnen Bashir Abdi, Soufiane Bouchikhi en Abdelhadi El Hachimi in de A-reeks tegen internationale sterkhouders? Bouchikhi en El Hachimi zouden als het even kan ook nog de limiet van 13″40″00 willen meepikken. In de B-reeks vinden we Koen Naert en Mats Lunders terug. Koen heeft reeds zijn EK-ticket op de 5000m beet, voor Lunders, die al zeker is van deelname aan de 10000m, geldt ook het bovenstaand minimum.

De deelnemerslijsten, het programma en nog veel meer info over de KBC Nacht vindt u op deze site.