Kevin en Jonathan Borlée bleven tot nu toe wat onder de verwachtingen. Op de Diamond League-meeting van afgelopen vrijdag en zaterdag in Lausanne konden ze weer niet echt overtuigen. Over een maand staat het belangrijke internationale toernooi dit jaar alweer op het programma: het EK. Raken ze tijdig klaar of niet?

De voormalige topsprinter Patrick Stevens zit met twijfels. De man die met 10″35 en 20″66 nog altijd de Belgische records op de 100 en 200 meter achter zijn naam heeft staan, liet aan Sporza het volgende verstaan. “Ik heb hen, op tv weliswaar, zien lopen in Glasgow en dat zag er echt niet goed uit. Morgen (vandaag, red.) ga ik zelf kijken in Luik, daar loopt Jonathan de 300 meter geloof ik. Ik hoop dat hij dan een beetje beter loopt, want met deze vorm zullen ze op het EK onder de verwachtingen blijven.”

Vooral technisch ziet Patrick Stevens dat het niet loopt. Ze moeten teveel trekken en sleuren en lijken allesbehalve in vorm. “Een atleet die in vorm is loopt soepel en krachtig, zonder dat het op een inspanning lijkt. Maar zij schokschouderen. Dat is meer een “begin-van-het-seizoen-vorm”, niet voor de maand juli.”

Jonathan Borlée - Foto: Jasper Jacobs
Jonathan Borlée – Foto: Jasper Jacobs

Met SB’s op de 400m voor Kevin (45″50) en voor Jonathan (46″31), lijkt voor Jonathan wat met moeilijke papieren te zitten. Een EK-ticket heeft Kevin al beet, Jonathan moet nog steeds de limiet van 45″95 lukken. Al mogen we natuurlijk niet vergeten dat ze beide een verre van vlekkeloze voorbereiding kenden en dat ze nog een maand de tijd hebben voor het EK. Patrick Stevens benadrukt ook dat ze geluk hebben dat het maar om een EK gaat. Gisteren vernamen we nog het nieuws dat Pavel Maslak niet zal kunnen deelnemen, een grote concurrent minder dus voor de tweeling. “De tegenstand op een EK is vrij matig, misschien kunnen ze nog een goeie plaats halen zonder dat ze een goeie tijd moeten lopen. Maar vooral voor Jonathan is het stilaan niet 5 minuten, maar wel 5 seconden voor 12.”

Beluister het audiofragment op de site van Sporza hier.