De Keniaanse bond heeft bekendgemaakt dat het David Rudisha en Ezekiel Kemboi delibereert voor deelname aan de Commonwealth Games voor deze zomer. Het neemt zo de wereldrecordhouder op de 800m en de tweevoudig Olympische kampioen op de steeple mee zonder dat ze deelnamen aan de Keniaanse trials.

David Rudisha en Ezekiel Kemboi misten beiden de trials, die op zaterdag eindigden. Rudisha verlengde zijn verblijf in de VS, nadat hij deelnam aan de Diamond League in Eugene. Rudisha, pas terug uit blessure, loopt er binnenkort op de DL van New York. Kemboi stapte vervroegd uit de 3000m steeple op de Diamond League in Rome, van afgelopen donderdag, maar nam toch niet deel aan de trials. Voor hem wordt het wel de vierde deelname aan de CW Games op rij. Hij won al zilver (2002), goud (2006) en zilver (2010).

Dubbel wereldkampioen 1500m Asbel Kiprop nam – kort na zijn deelname aan de Diamond League van Rome op donderdag – alsnog deel, maar stapte uit in de laatste ronde. Hij mocht niet mee aansluiten. Ook de huidige Commonwealth-kampioen op de 1500m, Silas Kiplagat, zal er niet bijzijn. Hij nam zelfs niet deel aan de trials.

De Keniaanse ploeg zal uiteindelijk met maar liefst 66 atleten aantreden op de CW Games in het Schotse Glasgow. De Gemenebestspelen starten op 23 juli.