Op zaterdag 24 mei wordt in Lokeren de eerste wedstrijd van het Flanders Cup-circuit op gang geschoten. De jaarlijkse Grote Prijs groeide de laatste jaren uit tot één van de grotere (inter)nationale wedstrijden in België en is dit jaar voor de 2de maal opgenomen in het Flanders Cup-circuit. Een week voor het sluiten van de voorinschrijvingen nemen we al eens een kijkje op de inschrijvingen.

De wedstrijd wordt dit jaar steeds aantrekkelijker en dat merkt men ook buiten de landsgrenzen want een pak buitenlandse atleten vinden de weg naar Lokeren.

Op de 800m gaan zo bijvoorbeeld enkele Britten op zoek naar de limiet voor de Commonwealth Games (1.47). Voor de Belgen Stijn Baeten en Nicky Coemans lijkt dit een mooie kans om een stevige duik onder de 1.50 te nemen. Bij de dames gaat Renée Eykens op zoek naar de WK-juniorenlimiet (2.04). Ook zij dient haar wagonnetje maar aan te hangen want de buitenlandse tegenstand (oa Lynsey Sharp – zilver EK Zurich ’12) mikt op een chrono van 2.00. Ook op de 1500m is de WK-junioren-limiet het doel. Onze noorderbuur Vincent Hazeleger – in Lisse nog winnaar van de 1000m – hoopt na 3.45 binnen te zijn. Hij wordt hiervoor naar een sterke tijd gestuwd door oa Wesley De Kerpel en enkele Britten (waarvan de Europees juniorenkampioen Jake Wightman wel de beste papieren zou kunnen hebben).

De hordennummers zijn er ook om in de gaten te houden. Op de 100m horden bij de dames zijn de Nederlandse Rosina Hodde (13.00) en de Amerikaanse Sirena Williams (13.13) voorlopig de lijstaanvoersters. Wie weet kan in hun kielzog onze landgenote Sarah Missinne zich plaatsen voor het WK junioren. Bij de mannen is het uitkijken naar de Nederlander Mike Van Kruchten. Mike is een aantal jaren afwezig geweest op de hordennummers door een reeks van blessures en deed een uitstapje naar de sprintnummers in een poging om met het Nederlandse estafette team 4*100m naar de Olympische Spelen te gaan. Afgelopen zomer heeft hij het hordelopen weer opgepakt en een erg goed indoor seizoen gelopen met een nieuwe 60mh PR van 7.76 sec (verbetering met 0.06 sec; slechts 0.02 sec boven de WK limiet). Hopelijk weet hij deze progressie ook in het outdoor seizoen te laten zien en wellicht komt dan de EK Zurich limiet ook in het vizier.

De organisatie voorziet enkele reeksen 200m op uitnodiging. Bij de dames kunnen we daar het debuut aankondigen van Femke Van der Meij die het hordenlopen even vaarwel zegt. Bij de heren zijn het de Ier Jason Smyth (20″94) en de Brit Deji Tobais (20″63) die het goede voorbeeld zullen geven. Voor deze wedstrijden zijn nog enkele plaatsen vrij. Atleten waarvan hun PR onder de 21.50 (mannen) en 23.50 (vrouwen) ligt, kunnen zich nog aanmelden.

Zowel in het kogelstoten als in het discuswerpen bij de heren staat een sterk veld aangekondigd. Met de Zweed Daniel Stahl (66m) staat een echte wereldtopper in de discusring. In de kogelstoten zien we dan weer Melissa Boekelman (gewezen Europees junioren kampioen) en Mesud Pezer (huidig Europees juniorenkampioen) aan het werk. Ook op het verspringen bij de dames tekent de Belgische en Nederlandse top present: Els De Wael (6m27) neemt het daarbij op tegen Valentine Kortbeek (6.15)

Ook Paralympisch atleet Mariek Vervoort tekent opnieuw present. Zij komt terug na een schouderblessure.

Voor een volledige overzicht van de inschrijvingen kan je een kijkje nemen op http://www.gpstadlokeren.be/. Inschrijven is nog mogelijk tot en met dinsdag 20 mei 2014. Daginschrijvingen komen enkel in aanmerking voor het voor- of naprogramma.