Afgelopen week kenden we de geboorte van een gloednieuw topteam in atletiekland, het Olympic Running Team. Bekendste naam in het project is ongetwijfeld Isaac Kimeli, zilver op het EK veldlopen voor junioren. Ook Thomas De Bock en Simon Debognies zijn enkele klinkende namen. Het Olympic Running Team, met thuisbasis in Huizingen, wil op termijn het Belgische afstandslopen domineren. Bezieler van het project, Tim Moriau, legt het graag aan ons uit.

Thomas De Bock - Foto: Ruben Van Den Berghe
Thomas De Bock – Foto: Ruben Van Den Berghe

“Met het Olympic Running Team hopen we een uniek draagvlak te bieden waarbij atleten en atletes buiten de clubstructuren op een zeer professionele manier begeleid worden en zich kunnen omringen met gelijkgezinden”, staat te lezen op de teamwebsite. “Wij geloven er rotsvast in dat talent gekoppeld aan de benodigde faciliteiten, overgoten met een unieke inspirerende teamgeest, kan leiden tot topprestaties.”

“De structuur van het huidige team is nog vrij basic”, legt Tim Moriau verder uit. “Ik neem het gros van het werk voor mijn rekening, maar we werken bijvoorbeeld wel nauw samen met kinesist Peter Laus. Elke atleet ondergaat tweemaal per jaar bovendien een screeningstest van Spartanova. Zo leggen we de werkpunten van elk individu bloot en op basis daarvan krijgt eenieder een specifiek oefenprogramma. Voor lactaattesten vallen we terug op Jan Olbrecht.”

Discipline staat voorop

Discipline staat bij Moriau hoog in het vaandel. Het team bestaat dan ook enkel uit “atleten en atletes die mikken op het hoogst haalbare”. “Motivatie en de juiste mentale ingesteldheid achten we minstens even belangrijk als de fysiologische talenten die moeder natuur ze bezorgde. Zonder discipline en motivatie is talent namelijk niets waard”, luidt de teamfilosofie. Daar hamert Moriau ook als coach op. ” Ik eis dat alle atleten minstens 2 maal per week aanwezig zijn op de groepstrainingen. Dat is niet alleen belangrijk om voeling te houden maar is bovendien heel belangrijk voor de groepsfeer.”

Isaac Kimeli - Foto: Tomas Sisk
Isaac Kimeli – Foto: Tomas Sisk

“Over die sfeer sta ik zelf trouwens van te kijken”, klinkt het. “Want we hebben toch een vier-, vijftal nieuwe atleten bijgekregen op korte termijn. Die hebben zich echter allemaal wonderwel aangepast.” Isaac Kimeli is al langer de poulain van Moriau, maar sinds kort maken inderdaad ook onder meer generatiegenoten Thomas De Bock (derde op het BK korte cross), Bert Pluym en Laurens Schockaert deel uit van het team. Simon Debognies, CC-eindwinnaar en BK veldlopen bij scholieren, traint al langer mee.

Grootse ambities

Met die jonge, maar beloftevolle ploeg wordt echter hoog gemikt. “Als groep is het de bedoeling om binnen de 3 jaar in het veldlopen zowel op de korte als de lange cross minstens 4 atleten te hebben die meedoen voor het podium in de eindoverwinning van de Crosscup. Uiteraard zijn het EK en het BK veldlopen daarbij telkens van groot belang. Vooral Isaac Kimeli zal mikken op de lange cross, met Simon Debognies en Thomas De Bock richten we onze pijlen eerder op de korte afstand.” Toch beperkt de ambitie van Moriau zich niet enkel tot de landsgrenzen. “Ook het ECCC hopen we in 2015 te winnen, zowel bij de junioren als de senioren. Ik vind dat het mooiste omdat ook daar “de mindere goden” veel plezier aan hebben en een mooie beloning krijgen voor hun inzet.” Naast het veldlopen staat ook het pisteseizoen 2014 met stip aangeduid. “Op het eerstvolgende BK hopen we op 3 medailles en 5 finaleplaatsen.”

Doseren op trainingsvlak

Trainer Tim Moriau met zijn pupil Isaac
Trainer Tim Moriau met zijn pupil Isaac

Ondanks de grootse ambities, staat alles in het Olympic Running Team in het teken van dosering. “We willen onze atleten allerminst kapotlopen. Bij de scholieren bijvoorbeeld staat alles in het teken van plezier en structuur. Zij doen geen specifiek werk (echt niets)”, verzekert Moriau. “Hetzelfde geldt voor de junioren. Enkel snelheid, aërobe capacitiet en héél licht anaëroob vermogen. In de loop van de tijd krijgen zij wel meer en meer licht aëroob vermogen op hun bord. Vanaf de beloften evalueren we op basis van niveau.” Ook in de opbouw van het seizoen neemt Moriau het met zijn pupillen kalm aan. “Momenteel is er bij ons nog niemand die specifiek werk op de piste doet, hoe gek dat ook mag klinken!”

Dat Tim Moriau open kaart speelt in zijn aanpak, moet bovendien één van de kernpunten van het team worden. “Ik sta altijd open voor discussie over onze manier van trainen. Eén van de dingen die ik met het ORT ook wil verwezenlijk is dat atleten eens beginnen na te denken over hun trainers en de manier waarop ze trainen. We gaan zoveel mogelijk proberen open kaart te spelen en inzage te geven in onze manier van werken door filmpjes, schema’s en dergelijke.”

Meer info over het Olympic Running Team leest u alvast op hun website.