De Oekraïense sprintster Mariya Ryemyen is tegen de dopinglamp gelopen. Dat kunnen  we afleiden uit de herupdate dopinglijst die de IAAF gisteren publiceerde.

Ryemyen werd reeds op 10 januari dit jaar betrapt op dopinggebruik. Opvallend is dat ze op 13 januari, drie dagen na haar positieve plas, aangekondigd heeft dat ze  het indoorseizoen zou overslaan, aldus foksport.nl. “Ik ben gelukkig niet geblesseerd, ik voel me goed en de trainingen lopen goed. Ik heb wel al seizoenen lang getraind zonder echt rust te nemen en daarom sla ik nu het indoorseizoen over.”

Mariya Ryemyen - Foto: Erik Van Leeuwen
Mariya Ryemyen – Foto: Erik Van Leeuwen

De grootste successen uit haar carrière behaalde Ryemyen met de aflossingsploeg op de WK’s, individueel won ze medailles op de EK’s. Met de 4x100m-ploeg snelde ze naar brons op het WK outdoor in 2011, een jaar later won ze op de Olympische Spelen dezelfde gekleurde medaille op datzelfde aflossingsnummer. Individueel sprintte ze op de 60m naar zilver op de EK’s in 2011 en 2013. In 2012 ging ze op het EK, nu outdoor, aan de haal met goud op de 200m. Het verboden middel waar ze op is betrapt is methandienone, ook wel bekend als dianabol. Het is één van de bekendste anabolen steroïden. De dopingschorsing die ze krijgt bedraagt twee jaar, en daardoor zal Ryemyen, nu 26 jaar, op 2 maart 2016 terug in actie kunnen komen.