De 18-jarige Trayvon Bromell zette de Texas Relays dit weekend op zijn kop. Uitkomend voor zijn univesiteit klokte de jongeman vrijdag al 10″02 in de reeksen van de 100m, maar in de finale afgelopen nacht evenaarde hij met 10″01 zelfs het wereldjuniorenrecord.

Bromell liep nochtans al eens sneller. Vorig jaar stoof de jongeling naar 9″99, zij het wel op hoogte en met een serieuze rugwind van 4m/s. De condities in Texas waren met 1.5m/s wind in de rug wel legitiem. Met zijn tijd knabbelde Bromell al meer dan een kwart van een seconde van zijn vorige besttijd. Met 10″01 evenaarde hij bovendien de tijd van zijn landgenoot Jeffery Demps, die samen met de Japanner Yoshihide Kiryu co-houder is van het WR bij de U20.

“Ik wilde gewoon echt snel lopen”, liet Bromell weten na de finish. “Ik wilde tonen dat ik wel degelijk mee kan met de grote jongens.” En toch liep zelfs deze race niet van een leien dakje. “Ik had een moeilijke start”, klonk de jongeman. “Ik struikelde min of meer, maar kwam toch snel aan de leiding. Daarna wist ik goed snelheid te maken.”

Nochtans zat een sterke prestatie op het kortste sprintnummer er aan te komen. Met 20″23 op de 200m in het begin van de zomer, kwam Bromell al in de notitieboekjes van de kenners. Met komende zomer het WK junioren in eigen land (Eugene) lijkt hij alvast grote favoriet voor winst op de sprintnummers.