Andreas Smout is aan een comeback aan het werken. De 800m-loper die in 2010 nog 1’47″93 klokte, kan na alle miserie eindelijk pijnvrij trainen en ziet komende zomer als opstapje naar die van 2015, waar hij zijn oude niveau weer wil terugvinden.

Andreas op de IFAM 2010.
Andreas op de IFAM 2010.

Smout behaalde in 2010 zijn grootste successen met een 1’47″93 op de outdoorpiste en een plaats op het EK voor senioren in Barcelona. In 2011 begon echter de ellende met blessures aan voeten en onderbeen en de verkeerd geadviseerde behandelingen. Alternatieve trainingen waren zijn deel en wedstrijden kon hij niet meer afwerken. Tot vorig jaar in Lier, toen hij een kort wederoptreden maakte met een haasbeurt voor een talent in zijn voormalige atletiekclub. “Voor 1’27” door te komen aan 600m, hoef ik niet te trainen en daarmee ging dat quasi vanzelf. De pijn had ik natuurlijk dan wel nog en een operatie drong zich echt wel op.”  In november vorig jaar onderging de student voedingsmiddelentechnologie in Geel  een operatie aan zijn onderbenen, en die bleek gelukkig de goede. “De knellende pijn is verdwenen en ook de kuiten zijn niet meer gezwollen na een training”, zo vertelt Andreas. “Ik heb de belasting heel traag opgebouwd om andere blessures te voorkomen.” Andreas, vroeger bij SACN, nu aangesloten bij ACHL, traint nog altijd onder het Rik Didden en inmiddels zit hij al aan aardig wat trainingen per week.

Een trainingsweek van Andreas ziet er op dit moment zo uit:

  • 3 lange extensieve fietstrainingen + 3 looptrainingen
  • 2 stabiliteitstrainingen + 2 krachttrainingen
  • 2 intervaltrainingen op een crosstrainer

 

Objectieven voor komende zomer heeft hij niet echt, aangezien hij 2014 nog als een opstapje ziet naar 2015. “Ik wil geleidelijk de kilometers opdrijven en natuurlijk pijnvrij blijven. Vooral 400m’s zullen op mijn programma staan en misschien een 800m-race, die ik eventueel als haas afwerk. Een tijd in de buurt van de 50″ lijkt mij zeker mogelijk.” In 2015 wil Smout er pas echt staan en dat op zijn geliefkoosde afstand, de 800m. “Een tijd nabij de 1’50”, liefst sneller, zal mijn belangrijkste doel dan zijn.”

1 REACTIE

  1. Goed nieuws voor de atletieksport, de comebackplannen van Andreas Smout. Het belangrijkste wapenfeit uit zijn carrière tot nu toe was naast de 1.47.93 kwalificatie voor het EK 800m alle categorieën 2010 in Barcelona en niet het EK voor juniors. En de trainer die samen met hem op de foto staat is Louis Geboers van Sporting Atletiekclub Neerpelt en niet Ludo Belmans.

Reacties zijn gesloten.