Eerstejaarsbelofte Louise Carton was één van de gelukkigste zieltjes na aankomst op het BK veldlopen in Wachtebeke. De Oostendse was vorig jaar nog nationaal kampioen geworden bij de junioren, maar stak dit jaar met de beloftentitel bovendien een derde plaats op de lange cross op zak.

“Op voorhand had ik gezegd dat ik teleurgesteld zou zijn als ik geen beloftenkampioen zou worden”, vertelde Carton na aankomst. “Dat ik hier als belofte op het algemeen podium mag, is echter nog een serieuze stap hoger.”

Carton vocht een stevig duel uit met generatiegenote Imana Truyers, die terugkwam uit blessure. “Ik ben diep moeten gaan om Imana bij te houden en ik voelde dat zij op bepaalde stroken zeker sterker was. In de slotronde wilde ik versnellen voor het bergje, want daarop verloor ik telkens enkele meters. Ik was niet zeker van mijn eindsprint, maar uiteindelijk draaide het goed uit.”

Vooruitblikken naar de zomer deed de kersverse beloftenkampioene ook al even. “Ik heb nog geen zomerplanning gemaakt, maar het zal in elk geval de bedoeling zijn om de goede vorm nu om te zetten naar snelle pistetijden. Met dit veldloopseizoen bewijs ik in elk geval dat ik een vlotte overgang wist te maken van de juniors naar de seniors. Vanaf nu wil ik gewoon elk jaar beter worden. Als een carrière zoals Veerle Dejaeghere er dan inzit? Dat wordt een serieuze opdracht, maar ik doe in elk geval mijn best.”