Morgen vatten in het Poolse Sopot de indoor wereldkampioenschappen aan. Met nog amper 24 uur te is het dringend tijd om onze laatste Belgische WK-medaille nog eens van onder het stof te halen. Throwback Thursday! We brengen u even terug naar… 2010.

De wereldkampioenschappen in het mondaine Qatareese Doha moesten een mooie internationale test worden voor de Belgische 4x400m. Het nationale viertal was al vijfde geworden op de Spelen in 2008 en vierde op het WK in Berlijn in 2009, maar vooral: later, in de zomer, stonden de Europese kampioenschappen op het programma. Jacques Borlée wilde daar, kostte wat het kost, goed presteren, dus moest het WK indoor een goede generale repetitie worden.

De Belgische mannenploeg bestond uit Cedric Van Branteghem, Kevin Borlée, Antoine Gillet en Jonathan Borlée. Van Branteghem, die vertrok in baan 6, gaf de stok als vierde door aan Kevin Borlée. Deze hield voeling met de kop en profiteerde optimaal van de uitgevallen atleten. De Bahamas en Jamaica gingen zo, bij hun tweede loper, voor de bijl. “We’ve got hamstrings blowing left and right”, klonk de Engelstalige commentatrice. Terwijl de VS al gewonnen spel hadden, liep Antoine Gillet in een zilveren positie. Een felle strijd leek zich te ontplooien bij de slotlopers, waar alle druk rustte op de frêle schouders van Jonathan Borlée. Hij begon als derde, werd bij het ingaan van de slotronde voorbijgesneld door Yoel Tapia (Dominicaanse Repbliek), maar zette in de laatste decameters alles recht en finishte tweede in een nieuw Belgisch record van 3’06″94. In de reeksen had het Belgische kwartet het nationaal record al scherper gesteld naar 3’08″84.

Uiteindelijk werden amper drie teams geklasseerd. Het goud was voor de Verenigde Staten in een tijd van 3’03″40, amper 57 honderdsten boven hun eigen WR. Groot-Brittannië werd derde in 3’07″52, de Dominicaanse Republiek werden gediskwalificeerd (ze liepen buiten hun baan).

De medaille voor de 4x400m was een bijzonder onverhoopt succes op het WK in 2010. Na de successen van Kim Gevaert in 2004 en 2006 (zilver en brons op de 60m) en Tia Hellebaut in 2008 (goud op de vijfkamp), leek het tijd om terug met de voetjes op de grond te komen als Belgenlandje. Dat dromen zeker mag, bewees de 4x400m in Doha. Eline Berings, Sara Aerts, Nafi Thiam, Thomas Van Der Plaetsen? You listening?

Uitslag:
1. Verenigde Staten 3’03″40
(Jamaal Torrance, Greg Nixon, Tavaris Tate, Bershawn Jackson)

2. BELGIE 3’06″94

(Cedric Van Branteghem, Kevin Borlée, Antoine Gillet, Jonathan Borlée)

3. Groot-Brittannië 3’07″52
(Conrad Williams, Nigel Levine, Christopher Clarke, Richard Buck)

Dominicaanse republiek gediskwalificeerd
Bahama’s opgave
Jamaica opgave