Kenenisa Bekele en Wilson Kipsang zullen het opnemen tegen elkaar op de 10km stratenloop van Manchester. In de Bupa Great Manchester Run, op 18 mei, kijken de twee wereldrecordhouders elkaar in de ogen, kort nadat beide heren hun voorjaarsmarathon afwerken.

De Keniaan Wilson Kipsang, sinds september wereldrecordhouder op de marathon met 2u03’23, loopt in april de bijzonder sterk bezette marathon van Londen. De Ethiopische meervoudige wereld- en Olympisch kampioen Kenenisa Bekele zoekt zijn heil in Parijs, een week eerder. Hij debuteert er op de marathon, maar heeft zichzelf meteen hoge doelen gesteld. Bekele won al alles wat er te winnen valt op de afstanden van korte cross tot 10.000m, maar wil ook op de langste officiële afstand de geschiedenisboeken in komen. Toch heeft de “Koning van het afstandslopen” de piste nog niet opgegeven. “Ik wil eerst zien hoe het gaat in Parijs, maar mijn toekomstplannen spelen zich zeker niet alleen af op de marathon”, klonk Bekele eerder. “Ik wil nog minstens één keer het wereldrecord op de 10.000m scherper stellen.”

Bekele maakte bij zijn laatste race op Britse bodem nog indruk. Op de Great North Run, een halve marathon in Newcastle, versloeg hij er topfavoriet Mo Farah in een beklijvende eindsprint. De al even legendarische Haile Gebrselassie werd toen verwezen naar de derde stek.

“Kenenisa en Wilson liepen nooit eerder tegen elkaar”, klinkt organisator Peter Riley. “Het wordt bijzonder interessant om te zien wat er dan gebeurt.”