Gentse onderzoekers hebben een nieuw type loopstijl ontdekt. Vroeger ging men er altijd van uit dat er drie looppatronen waren, namelijk voorvoet-, midvoet- en hiellanding, waarbij de eerste twee vaak samengenomen worden. Alle lopers zouden daarin kunnen ondergebracht worden. In een studie met afstandslopers vonden de vorsers echter nog een vierde. Ze doopten de loopstijl voorlopig “atypical rearfoot strike” (atypische hiellanding).

Kip en ei?

De Gentse onderzoekers werkten samen met wereldautoriteit Ned Frederick. Vijfenvijftig Belgische afstandsatleten werden onderzocht op hun looppatroon op verschillende snelheden. Allereerst onderzocht men de relatie tussen de snelheid en het type landing. Al langer veronderstellen verschillende wetenschappers dat hogere snelheden gelinkt zijn aan een shift van hiel- naar voor- en midvoetlanding. Dat laatste looppatroon treft men trouwens opvallend meer aan bij elite-atleten, wat leidde tot de veronderstelling dat een dergelijk looppatroon meer geschikt is (economischer is) voor hogere snelheden. Ook dat konden de Gentse onderzoekers bevestigen, al blijft de vraag onbeantwoord wat nu de kip en wat het ei is. Frederick en zijn collega’s suggereerden echter dat de snelheid de oorzakelijke factor is. “Onze resultaten zouden erop kunnen wijzen dat het groter aandeel aan midvoetlanders bij elite-atleten simpelweg een gevolg is van hun hogere snelheden”, klinkt het.

Typische en atypische hiellanders

Met bijzonder detail werd bovendien gekeken naar de landingsfase van hiellanders. Ze wisten de groep op te delen in twee. De “typische” hiellanders gebruikten het dempend vermogen van de achterkant en middenstuk van de schoen om een gelijdelijke overgang te maken van de hiel naar de voorvoet. De “atypische” landers maakten de overgang van hiel naar voorvoet veel drastischer. Dit ging gepaard met bijzonder hoge drukken op gewrichten, pezen en spieren, wat in deze groep een belangrijke factor in het ontstaan van blessures zou kunnen zijn.

De onderzoekers benadrukken de mogelijke gevolgen van hun resultaten voor producenten van loopschoenen. Dé loopschoen voor iedereen bestaat allerminst, aldus de vorsers. Enerzijds omdat het looppatroon van de meeste atleten wijzigt bij hogere snelheden en anderzijds omdat zelfs bij de hiellanders niet iedereen gelijk is.

Wie meer wil weten, kan het artikel hier lezen.