Rani Nagels - Foto: Jasper Jacobs
Rani Nagels op de Europabeker – Foto: Jasper Jacobs

Juniore Rani Nagels kroonde zich afgelopen weekend tot Vlaams kampioene op de 400m indoor. Ze klopte er Justien Grillet in een millimeterspurt. De chrono stopte op een flitsend snelle 54″29. Aanvankelijk ongeloof maakte algauw plaats voor opperste geluk bij de LAT-atlete. Nagels zette immers een vijfde prestatie allertijden neer bij de senioren, verbrak het 39-jaar oude nationale juniorenrecord én zette een tweede wereldjaarprestatie bij de junioren neer. Redenen genoeg om de kersverse federale kampioene, pas uit de examens, even aan de mouw te trekken.

Hoe was je gevoel de dagen, weken voor de wedstrijd? Liet de conditie al uitschijnen dat je een dergelijke tijd in de benen had?

“Op training ging het naar mijn gevoel bijzonder goed, vooral tegenover vorig jaar. Ik kon trainingen afwerken die ik daarvoor nog niet kon, en dat gaf blijk van mijn goede conditie. Ik schrijf me bij kampioenschappen altijd op het laatst mogelijke moment in. Zo heb ik de tijd om, afgaande op hoe de trainingen verlopen, te kiezen welke afstand op dat moment me het meest ligt. En deze keer was ik klaar voor de 400m, zowel fysiek als mentaal. De laatste dagen voor het Vlaams Kampioenschap vond ik vooral mentaal enorm zwaar. Ik had enorm veel stress, maar had alle mogelijke wedstrijdscenario’s in mijn hoofd afgespeeld waardoor ik wel volledig voorbereid was. De dag zelf viel de stress zelfs wat weg en had ik alle vertrouwen in mezelf, een gevoel dat ik meestal enkel bij 60m en 200m heb.”

Kun je de wedstrijd even beschrijven? Hoe verliep die?

“Op voorhand wist ik dat het een pittig duel ging worden tussen Justien Grillet en mij, maar ik heb zo goed mogelijk geprobeerd om eigen koers te lopen. Zij kwam met volle snelheid uit de blokken, wat ik op voorhand al verwachtte. De kunst is dan om rustig te blijven en niet te beginnen panikeren, iets wat me wel ligt. Ik liep de eerste ronde dan ook op mijn eigen gevoel. In de laatste 100m was het noodzaak om beetje bij beetje dichter te komen op Justien, makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Die laatste 50m vond ik een ware hel. Ik dacht dat ik er niet meer zou geraken. Ergens dook de gedachte op: ‘Als je dit wint, dan schrijf je geschiedenis.’ En dat is me op het nippertje gelukt. Ik finishte nog net voor Justien, alhoewel ik dat op het moment zelf niet besefte. Ik heb haar zelfs gefeliciteerd met haar prestatie, ervan uitgaande dat zij gewonnen was.

Wat dacht je toen je de tijd op het bord zag staan?

“Ik sprong een gat in de lucht! Het Belgisch record van Rosine Wallez uit 1976 lag op voorhand al binnen mijn mogelijkheden, maar dat ik er zo’n stuk van af zou doen was fantastisch. Achteraf kreeg ik van mijn trainer Yves De Rop te horen dat ik zowel het BR als de winst had gepakt. Twee vliegen in één klap dus. Ongelofelijk gewoon!”

Rani Nagels en clubgenote Mariska Parewyck - Foto: Jasper Jacobs
Rani Nagels en clubgenote Mariska Parewyck – Foto: Jasper Jacobs

In welke mate denk je nog sneller te kunnen?

“Ik zat nog volop in de examens, maar anderzijds heeft me dat zeker niet van de wijs gehouden. Het studeren hield ik eerder op een laag pitje, want ik vond het uitermate belangrijk om er vooral fris en uitgerust te staan op training en wedstrijd. Sport zal ik altijd belangrijker achten dan studies. Ik heb voor mezelf prioriteiten gesteld en die staan onherroepelijk vast. Sneller kan ik zeker en vast. Wij werken naar de toekomst toe: als senior wil ik top zijn. Successen op korte termijn hoeven nog niet, want ik wil absoluut vermijden later bestempeld te worden als een ‘jong verloren toptalent’! Vandaar dat ik het belangrijk vind om elk jaar te blijven groeien en ook elk jaar op 60m tot 800m mijn persoonlijke besttijd neer te zetten. Zelfs in mijn mindere jaar, 2013, is me dat gelukt.”

Wat zijn je ambities verder deze winter?

“Deze winter wil ik vooral nog sneller lopen op de 400m. Het is vooral een zaak om goede wedstrijden uit te kiezen (wat niet altijd even gemakkelijk is). Ik loop graag tegen grote concurrenten omdat ik dan dieper kan gaan dan anders, dus dan kom je vaak uit op wedstrijden in het buitenland. Zo heb ik deze winter een wedstrijd in Metz (Frankrijk) gepland. Ook het BK Studenten en de Flanders Indoor zal ik meedoen. Voor de rest van het seizoen staat er nog niets echt vast.”

Je loopt zowat alles van 60m tot 800m. Op welk nummer plan je je toe te leggen?

“Vanaf dit jaar staat het vast dat ik vol voor de 400m ga. Nochtans ligt mijn echte talent op de 800m en is het de bedoeling om in de toekomst naar die afstand over te stappen. Voorlopig wil ik eerst goede tijden op zowel de 60m, 100m, 200m als 400m vooraleer ik die stap echt ga zetten.”

Al bepaalde plannen, doelen en verwachtingen voor deze zomer?

“Ik zou me graag individueel willen plaatsen voor het WK Junioren in Eugene (Oregon). 53″55 op de 400m is dus mijn streefdoel deze zomer. Die tijd staat enorm scherp aangezien 6 jaar geleden de limiet nog op 54″31 stond. Met mijn tijd van afgelopen weekend zou ik dus al geplaatst zijn en dat is enorm frustrerend! Ik laat me daar echter zeker niet door laten ontmoedigen, ik ga er vol voor.”

2 REACTIES

  1. Gezien het huidig indoorseizoen nog niet is afgelopen, en om deze indoortijd beter te situeren, geef ik mee dat 54″29 goed was voor de 6de wereldjaarprestatie Junioren U20 tijdens het indoorseizoen 2012-2013. (bron : tilastopaja.org)

Reacties zijn gesloten.