De jonge Tsegaye Mekonnen blaakt van het vertrouwen na zijn indrukwekkende winst in de marathon van Dubai van afgelopen weekend. De amper 18-jarige Ethiopiër debuteerde op de klassieke afstand met een bijzonder snelle 2u04’32 en wil volgend jaar terugkeren naar de Emiraten om er het wereldrecord aan te vallen.

Toch had Tsegaye Mekonnen er nog geen roemrijke carrière opzitten. Een vijfde stek op het WK voor junioren in Barcelona was tot nog toe zijn meest indrukwekkende resultaat. Ook zijn persoonlijke records van 13’44 op de 5000m en 62’41 op de halve marathon lieten geen zo’n groots marathondebuut verhopen. Met zijn tijd verbak Tsegaye Mekonnen bovendien het wereldrecord bij de junioren en zette hij de derde snelste debuutmarathon ooit neer.

Dat de jonge atleet na Dubai in één klap 200.000 dollar rijker is, lijkt alvast mooi meegenomen. “Met het prijzengeld wil ik een auto kopen”, aldus Tsegaye Mekonnen. “Op die manier kan ik tenminste van en naar training rijden. Daarna koop ik misschien nog een huis.”

Wereldrecord

“Ik had nog sneller kunnen lopen”, verbaast de jonge atleet. “Het tempo wisselde immers te vaak. Het leek meer op een fartlek.” Dat Mekonnen in één klap de elfde snelste marathonloper allertijden is, doet hoopvol uitkijken naar de toekomst. “Ik wil eerst het Ethiopisch record (met 2u03’59 op naam van Haile Gebrselassie) aanvallen en volgend jaar wil ik in Dubai een wereldrecordpoging (met 2u03’23 op naam van Wilson Kipsang) ondernemen”, klinkt hij ambitieus.

De marathon van Dubai begint alvast een mooie reputatie te krijgen op het vlak van snelle tijden. Maar liefst elf atleten liepen er al onder de 2u05, waarvan er tien de laatste drie edities plaatsvonden. Geen enkele marathon ter wereld kan zo’n resultaten voorleggen. Organisator Peter Connerton vermoedt alvast dat zijn parcours “klaar is voor een marathon onder de 2u03”.