Afgelopen jaar mag wel een succesvol atletiekjaar genoemd worden. Vele Belgen schitterden op internationale kampioenschappen, maar ook op Belgische meetings werden er heel snelle tijden gelopen.

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

Het EK indoor, het WK voor scholieren, het EYOF, het EK voor junioren, het EK voor beloften, de Universiade, het WK in Moskou, het WK voor masters en vermoedelijk waren er wel nog enkele andere internationale kampioenschappen waar de Belgen schitterden. De leegte die een grootse dame in de Belgische atletiekgeschiedenis, Tia Hellebaut, begin maart achterliet, werd al snel opgevuld door nieuwe namen, toekomstige kampioenen en misschien mogelijk medaillewinnaars op Europese of wereldkampioenschappen of – laat ons even dromen – Olympische Spelen. Onze Belgische meetings kwamen in 2013 ook wel in de spotlights te staan. Een Kenenisa Bekele of een Caster Semenya die opeens in ons o zo kleine landje zich aan een laatste limietpoging wagen, dat is toch niet alledaags hé.

Nafi Thiam - Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Maar iets willen wij, als Atletieknieuws, nog weten, zo op het einde van 2013. Wie vonden bekende (ex-)atleten, trainers en fotografen nu dé Belgische atleet en Belgisch atlete van 2013. Nog één vraag gooiden we daarbovenop: Wat was de Belgische atletiekprestatie van 2013? Wij trokken met deze vragen en een camera rond in Het Park Van Laken en wisten enkele bekende namen te strikken om hun zegje te doen. In onderstaand filmpje geven we het woord aan niemand minder dan: Pieter Desmet, Astrid Verhoeven, Veerle Dejaeghere, Jasper Jacobs, Tim Moriau, Jeroen D’hoedt, Jente Bouckaert, Tomas Sisk, Hanne Claes, Ali Hamdi, Imana Truyers, Stijn Baeten, Isaac Kimeli, Stef Vanhaeren, Bashir Abdi, Koen Naert, Rik Ceulemans en last but not least Pieter-Jan Hannes. Geniet ervan!