Sporza-journalist Marc Willems keerde met een opvallend verhaal terug van het EK veldlopen in Belgrado: werd een dag voor het EK alleen van atleten van Afrikaanse origine bloed afgenomen voor een dopingcontrole? Willems belde vergeefs naar de Europese atletiekfederatie, kroop in zijn pen en vertelt zijn relaas.

Ook deelnemend Belgisch atleet Soufiane Bouchikhi stoorde zich openlijk aan de dopingcontrole. “Ik voel me écht gediscrimineerd! Als men atleten gaat controleren op basis van hun naam, dan hoeft het voor mij niet meer. Ik denk eraan om niet langer deel te nemen aan EK’s, als dit soort praktijken blijft bestaan”, reageerde de geboren en getogen Antwerpenaar onthutst.

Lees meer op Sporza.be

7 REACTIES

  1. Misschien is dit wel een situatie die gecreëerd is door hunzelf. In het verleden hebben ze in België in het veldlopen wel enkele dopinggevallen gehad met enkele genaturaliseerden. Zo liep Mohamed Mourith en Ridouane es Saadi tegen de dopinglamp. Beide van Marokkaanse origine en dan was er nog maar een jaar geleden de twijfel ivm gemiste controles van Atelaw Bekele. Het is dus wel heel makkelijk roepen dat er racisme in het spel is. Door deze dopinggevallen in het verleden is er waarschijnlijk een zekere achterdocht ontstaan. Als je niets te verbergen hebt vind je het zelfs niet erg dat je gecontroleerd wordt, je moedigt dit zelfs aan daar je wil dat er een eind gemaakt wordt aan deze dopingtrend. Je komt dan zeker niet af met “racisme” te roepen. Nee, je staat dan als eerste in de rij om te bewijzen dat jij geen doping neemt

    • Peter, als je het artikel leest, zie je dat het niet alleen gaat om wie toen werd gecontroleerd maar wanneer. Als er een dag voor de wedstrijd bloed is genomen benadeel je de atleten bij wie de controle is gebeurd. Dat is toch oneerlijk? Ongeacht welke nationaliteit. Ze mogen controles doen, daar ben ik zeker voor, maar zo lang ze iemands prestaties hierdoor niet beïnvloeden. Een controle NA de wedstrijd eventueel of controles gedurende het hele seizoen maar toch niet 1 dag voor een wedstrijd? Tenzij je van iedereen een sample gaat afnemen. En ik zie ook ni dat in de Tour de France de Belgische wielrenners MEER worden gecontroleerd omdat er een LANGE lijst is van ex-Belgische wielrenners die allemaal tegen de dopinglamp zijn gelopen.

  2. Malcolm, je hebt volledig gelijk, mijn broer Soufiane is zeker niet tegen dopingcontroles na een wedstrijd. Het gaat hier over de controle vóór een zeer belangrijk wedstrijd. Hierdoor werd niet alleen zijn prestatie beïnvloedt maar ook zijn stemming!

  3. praat eens met experts. die bloedcontrole doet totaal niks aan de prestatie,is maar een kleine hoeveelheid. er zijn veel atleten gecontroleerd die wel presteerden zondag. zeggen dat de mindere wedstrijd komt door die controle is een beetje dom.

  4. Bloedcontroles voor wedstrijden gebeuren al lang hoor. Alle (goede) Europeanen moesten dit jaar de dag voor de marathon van Berlijn ook een bloedstaal afgeven. Zij moesten er zelfs voor zorgen dat ze dit staal op tijd konden geven of ze mochten niet starten. Als je dan vrijdag nog moest werken werd dit wel een race tegen de tijd om daar op tijd te geraken (vraag dit maar aan Willem Van Schuerbeeck.)

    • U zegt het goed, “alle goede europeanen” dat was in Belgrado niet het geval.

  5. Als er bloedcontroles zijn dan voor iedereen .Van belg tot marokaan,iedereen gelijk ,ik ken er hier eentje in Belgie die het na iedere crosscupwedstrijd zitten heeft en tja het is een genaturaliseerde Belg.dus mijn besluit ,toch racisme.en verder maak ik er geen woorden aan vuil, doeiiiiii

Comments are closed.