Enkele rechtstreeks geplaatste atleten konden op zondagavond, na de EK-selectiecross in Roeselare, al de champagne laten knallen. Voor anderen was het nagelbijtend afwachten tot de beslissing van de selectiecommissie op maandagavond. Topsport Vlaanderen-atleet Koen Naert/EA was één van die atleten die pas op maandag te horen kreeg dat ook hij zijn valies naar de Servische hoofdstad mocht maken.

Naert, regerend Belgisch kampioen veldlopen, liep op de Schierveldse pleinen als zesde Belg binnen. Met 18 seconden bleef de schade op Jeroen D’hoedt, die als tweede finishte, behoorlijk beperkt en bovendien viel Pieter-Jan Hannes als belofte buiten de mogelijk geselecteerden voor de senioren. Uiteindelijk kreeg de Erembodegemnaar op maandagavond het heugelijke nieuws te horen dat ook hij zijn trainingsmakker en gouwgenoot Lander Tijtgat mocht vervoegen op de vlucht naar Belgrado. Een korte reactie van de Crosscup-winnaar van vorig jaar.

Had je verwacht of gehoopt erbij te zijn? Correcte beslissing van de selectiecommissie?

“Ik had vooral gehoopt natuurlijk! Maar na gisteren had ik er wel een goed gevoel bij, als ik eerlijk mag zijn. Je bent natuurlijk nooit zeker tot je dat verlossend telefoontje krijgt. Ik ben blij dat ik mijn uitstekende vorm toch op Europees niveau zal kunnen tonen! Ik sta erg goed en ik had het gevoel dat gisteren nog niet 100% heb kunnen tonen tot wat ik in staat ben! Ik wou de koers openbreken bij het ingaan van de tweede ronde. Daarvan moest ik op het zware parcours iets te lang bekomen. Een goeie prikkel om op het EK sterker en nog harder door de muur te kunnen gaan!”

Hoe hoop je te presteren in Belgrado? Waar liggen je kansen?

“Geen idee hoe ik zo’n senioren EK mag en kan inschatten. De conditie is alvast erg goed, dus ik ben benieuwd! Natuurlijk is iedereen daar op z’n best, dus we zullen zien. Ik ben daar voor een topnotering met ons team. Dat is voor mij dan ook meteen mijn voornaamste doelstelling: bijdragen tot een collectief erg sterke prestatie! We worden als enige team uitgestuurd en dat geeft vertrouwen. Ik moet vooral mijn eigen koers gaan lopen en dan zal ik goed voor de dag komen.”

Naar welke Belgische prestatie wordt het uitkijken?

“Hmmm … Moeilijk om er eentje uit te kiezen! Ik verwacht medailles, in iedere categorie eentje: drie dus, voilà!”

Ik ga naar Belgrado en ik neem mee…? Welk item ontbreekt zeker niet in jouw bagage?

“Mijn lucky onderbroek, mijn beste beentjes, mijn eigen eten, mijn iPhone, reservekaarten als Lander die van hem vergeet (lacht) en mijn liefje!”