Soufiane Bouchiki - Foto: Tomas Sisk
Soufiane Bouchiki – Foto: Tomas Sisk

Op zaterdagmiddag (lokale tijd) werd in Terre Haute in de Amerikaanse staat Indiana de NCAA veldloopkampioenschappen afgewerkt. Op de NCAA-kampioenschappen strijden de beste Amerikaanse universiteiten en colleges tegen elkaar. Soufiane Bouchikhi en Erwin Leysen, beiden aangesloten bij OLSE, liepen er voor hun Richmondse universteit Eastern Kentucky.

Soufiane Bouchikhi nam een stevige start en nestte zich achteraan de achtkoppige leidende groep. Het was de titelverdediger Kennedy Kithuka die het vuur aan de lont stak, iets wat de Keniaan zich na driekwart wedstrijd moest bekopen. Met een stevig slot was het “freshman” Edward Cheserek die voor de Oregon Ducks onbedreigd naar winst stoof. Bouchikhi zag zijn stevige start bekocht en een grote achtervolgende groep haalde hem bij. De Antwerpenaar, vorig jaar zilver op het EK veldlopen voor beloften, wist toch knap stand te houden en liep binnen op een 26e positie, op 55 seconden van de winnaar (30:36.5). Voorbije jaren was Bouchikhi 40e (in 2012) en 47e (in 2011). Erwin Leysen finishte 230e  in 32:48.5.

In het teamklassement werd Eastern Kentucky (EKU) 15e op 31 universiteiten. Vorige week wonnen de EKU-heren hun regionale NCAA-kampioenschap, een primeur voor hun universiteit. Met die winst kwalificeerden ze zich voor de nationale finale van vandaag.

Het niveau ligt op de Amerikaanse studentenkampioenschappen elk jaar bijzonder hoog. Vele atleten schoppen het tot een succesvolle professionele carrière.