De CrossCup-manches in Gent en Mol kunnen als voorbereiding beschouwd worden, want zondag draait het echt om de knikkers. Dan worden in Roeselare immers de EK-tickets uitgedeeld. Wie gaat er naar Belgrado en wie moet er thuisblijven?

Imana Truyers maakte in Mol al indruk door als 3de Belgische te finishen bij de senioren. - Foto: Jasper Jacobs
Imana Truyers maakte in Mol al indruk door als 3de Belgische te finishen bij de senioren. – Foto: Jasper Jacobs

Zondagnammidag, het Schierveldestadion in Roeselare. Daar gaat het allemaal gebeuren. Daar worden de EK-tickets uitgedeeld. Meer dan vorige jaren, lijkt het een echte strijd te worden. Een hoop atleten lijken kans te maken op dat felbegeerde ticket. Lijken, inderdaad, want de vorige ontmoeting ligt al 3 weken achter ons en enkele atleten komen pas terug uit stage.

Bij de vrouwen lijkt het niet zo spannend te worden. Bij de juniores vervult Louise Carton absoluut de favorietenrol voor het ene ticket dat normaal gezien wordt uitgedeeld. Bij de beloften lijken twee atletes kans te maken op het voorlopig enige ticket. Al wordt verondersteld dat met Imana Truyers en Zenobie Vangansbeke twee atletes aan de start verschijnen, die zeker ook in iets Belgrado kunnen betekenen. Bij de seniores tenslotte komt Almensh Belete terug uit stage. Zij hoeft alleszins niet te vrezen voor een tekort aan wedstrijdritme, want ze heeft al een wildcard op zak door haar 4de plaats van vorig jaar. Het kan zijn dat zij vergezeld wordt in Belgrado door een andere Belgische dame. Veerle Dejaeghere zal naar alle waarschijnlijkheid  het EK laten schieten, al weet je nooit met de atlete van AVR die naar het schijnt vorig jaar op het laatste nog vroeg of ze mee op het vliegtuig kon stappen.

Foto: Tomas Sisk
Lander Tijtgat kreeg maandag te kampen met pijn aan de achillespees en kon afgelopen week amper trainen. Aan de start verschijnen doet hij sowieso! – Foto: Tomas Sisk

Bij de mannen wordt het een andere, hoogstwaarschijnlijk moeilijkere zaak. Bij de junioren lijken twee mannen er bovenuit te steken, Isaac Kimeli en Steven Casteele. Zij zullen met een goede race waarschijnlijk waarschijnlijk naar Belgrado gezonden worden. Bij de beloften vervult Pieter-Jan Hannes de favorietenrol voor het ene ticket, maar in deze categorie is de kans dat er een ploeg wordt uitgezonden zeker niet nihil. Dit is omdat Mats Lunders, Dries Basemans, Yannick Michiels en Thomas De Bock afgelopen wedstrijden ook al lieten blijken dat ze over een goede vorm beschikten.

Bij de senioren wordt de strijd hoogstwaarschijnlijk het grootst. De eerste twee Belgische atleten zijn zeker van een ticket naar de Servische hoofdstad. Hier en daar werd de voorbije weken wel al gezegd dat er een grote kans bestaat dat de senioren mannen met een hele ploeg zullen afzakken richting het EK. Toch is het altijd afwachten tot de cross in Roeselare en wie er dan wel tot deze ploeg zal behoren. Favorieten noemen is moeilijk en daarom houden we het bij een lijstje met de grootste kanshebbers: Bashir Abdi, Jeroen D’hoedt, Koen Naert,  Abdelhadi El Hachimi, Lander Tijtgat en Atelaw Bekele.

De deelnemerslijst voor zondag is hier te bekijken. De selectiebepalingen voor het EK kan u dan weer hier inspecteren.