Dankzij een nieuwe testmethode zouden enkele honderden urinestalen positief getest zijn op bepaalde anabole steroïden. Dat maakte een videoreportage op de Duitse nationale televisie gisteren bekend. Het IOC zegt verdere stappen te zullen ondernemen.

De gevonden substanties zouden oral-turinabol en stanozolol zijn. Het eerste werd wijdverspreid gebruikt door atleten van het voormalige Oost-Duitsland. Het laatste kunt u kennen doordat Canadese topsprinter Ben Johnson er in 1988 in Seoul op betrapt werd.

De twee betrokken laboratoria, in Keulen en Moskou, lieten verstaan dat de verschillende stalen bij hun eerste analyse in 2012 ontegensprekelijk negatief waren, maar dat ze dankzij een nieuwe testmethode nu wel positief werden bevonden. Via een zogeheten “long-term metabolites method” zouden de restanten van de verboden middelen tot 6 maanden na gebruik kunnen opgespoord worden.

Arne Ljungqvist, voorzitter van de medische commissie van het IOC en vice-voorzitter van het WADA, verklaarde “verrast te zijn door het hoge aantal positieve gevallen”. Hij riep op om ook de vele bevroren stalen van de vorige Olympische Spelen opnieuw te testen. “Het loont zeker de moeite om die stalen te hertesten”, klonkt Ljungqvist. “Dit is een mooi voorbeeld van waarom we stalen moeten opslaan.”