Nadat gisteren al de drie mannelijke genomineerden werden bekend gemaakt, werd op dinsdag de namen van de drie vrouwelijke kandidaten voor de titel van atlete van het jaar de wereld ingestuurd. Het is nog maar de eerste keer dat de IAAF een dergelijke prijs  uitreikt.

De drie finalisten werden geselecteerd na een stemronde onder de zogenoemde World Athletics Family, waar onder andere ’s werelds meest vermaarde meetingdirecteurs, atleten, mensen van de pers en personeelsleden van de IAAF toe behoren.

De drie genomineerden voor vrouwelijke atlete van het jaar 2013 zijn:

  • Valerie Adams (NZL): 4e WK goud op rij in Moskou (meeste ooit als vrouwelijke kogelstootster), WL met 20m90
  • Shelly-Ann Fraser-Pryce (JAM): driedubbel goud op WK Moskou (100m, 200m en 4x100m), WL op de 100m (10″71) en 200m (22″13)
  • Zuzana Hejnova (CZE): goud op WK Moskou (400mH – 52″83 WL en NR), DL-winst in Shanghai, Eugene, Oslo, Parijs en Londen. Werd ook al Europees atlete van 2013.

Zowel Adams als Hejnova bleven in 2013 ongeslagen. Shelly-Ann Fraser-Pryce wist in Moskou meer gouden plakken dan elke andere vrouw ooit.

De uiteindelijk verkiezing staat gepland op 16 november in Monaco op het World Athletics Gala.

De drie mannelijke kandidaten werden gisteren al bekendgemaakt. Bij hen gaat de strijd tussen Usain Bolt, Bohdan Bondarenko en Mo Farah.