kevin borlée wk daegu 2011

Met vandaag, zaterdag, de start van het WK in Moskou zetten we onze reeks voort. Vier Belgen (of een Belgische aflossingsselectie) sloegen er in het verleden in om een medaille te veroveren op een wereldkampioenschap atletiek. Meer dan een bronzen medaille zat er voor ons land echter nog niet in, dit in tegenstelling tot indoor-WK’s (herinner u bijvoorbeeld het goud van Tia Hellebaut op de vijfkamp) en het veldlopen (meest recent het dubbel goud van Mohammed Mourhit). De vierde van die bronzen medaille-winnaars op een outdoor-WK was Kevin Borlée. We keren twee jaar terug in de tijd, naar Daegu 2011.

In het Koreaanse Daegu waren tweelingbroers Kevin en Jonathan Borlée de enige Europeanen in de finale van de 400m. Kevin was het jaar voordien al Europees kampioen geworden op de baanronde en was inmiddels beroemd en berucht omwille van zijn sterke eindshot. Met een tweede tijd in de reeksen en een derde in de halve finales in Daegu had Kevin zijn ambities ook al laten merken bij zijn concurrenten.

Jonathan Borlée. - Foto: Jasper Jacobs
Jonathan Borlée. – Foto: Jasper Jacobs

De Amerikaanse titelfavoriet LaShawn Merrit nam in de finale meteen het heft in handen. Hij kwam dan wel terug uit een dopingschorsing, maar wilde als titelverdediger zijn huid duur verkopen. In de reeksen had hij bovendien al uitgepakt met 44″35, een wereldbestejaartijd. Die inspanningen braken hem in de laatste meters allicht zuur op, want het was de toen amper 18-jarige Kirani James die nog overkwam. Aanvankelijk maakte Jonathan Borlée de sterkste indruk, maar het was opnieuw Kevin die in de laatste hectometer de beste papieren had. Hij haalde de vierde WK-medaille in de Belgische geschiedenis binnen en verwees daarmee de Jamaicaan Jermaine Gonzales (44.99) naar de vierde stek. Zijn broer Jonathan wist nog beslag te leggen op de vijfde plaats, voor beiden een meer dan bevredigend resultaat.

De broers Borlée werden met hun prestaties in Daegu definitief de grote jongens van de Belgische atletiek. Mooi om zien was ook hoe beide broers aan elkaar gehecht waren. Typerend was volgende quote van Kevin, kort na de finish. “Na de aankomst dacht ik meteen aan Jonathan. Hij verdient zo’n medaille evenveel als ik. Hij had niet veel geluk, moest in baan 8 starten, maar wordt toch vijfde. Deze medaille is dan ook voor een deel voor hem.”

Twee dagen later namen de beide broers ook de 4x400m estafette op sleeptouw in de reeksen. Met 3’00″71 in de reeksen en 3’00″41 in de finale, waarin Jonathan Borlée vooral bijzonder sterk opende, weerde het nationale viertal (aangevuld met Antoine Gillet en Nils Duerinck) zich kranig en ze zagen dat beloond met een knappe vijfde stek.

De Borlée-broers leken, een jaar op voorhand, al op kruissnelheid voor de Spelen in Londen. De grote verwachtingen (die ze ook zichzelf hadden opgelegd) kon de tweeling niet inlossen in de Britse hoofdstad. Met een vijfde stek voor Kevin en een zesde voor Jonathan, die in de reeksen naar een nationaal record liep, bleken beide heren niet voldaan. Tot op vandaag blijven de heren aanvoerders van de sterke generatie 400m-lopers in België, sinds kort bovendien aangevuld met hun derde broer, Dylan.

 

Bekijk de finale uit Daegu hieronder.

 

 

1. Kirani James (Gre) 44″60
2. LaShawn Merritt (VS) 44″63
3. Kevin Borlée 44″90
4. Jermaine Gonzales (Jam) 44″99
5. Jonathan Borlée 45″07
6. Rondell Bartholomew (Gre) 45″45
7. Tabarie Henry (Maa) 45″55
8. Femi Ogunode (Qat) 45″5

 

< Gisteren: het brons van de dames 4x100m in Osaka

<< Eergisteren: het brons van Mohammed Mourhit op de 5000m in Sevilla

<<< Twee dagen geleden: het brons van William Van Dijck op de 3000m steeple in Rome