Zenobie Vangansbeke - Foto: Jasper Jacobs
Zenobie Vangansbeke – Foto: Jasper Jacobs

 

Op zaterdagochtend kwamen drie Belgen aan de bak in de reeksen van de 1500m op het EK voor beloften. De Gentse Zenobie Vangansbeke bij de dames en jongeheren Tarik Moukrime en Pieter-Jan Hannes, de Europese ranglijstaanvoerder. Vooral deze laatste maakte zijn ambities voor dit EK bijzonder duidelijk. Hannes hoopt morgen voluit voor het podium en bij voorkeur voor goud te gaan.

Zenobie Vangansbeke volgde attent centraal in de kopgroep, maar toen het veld ontplofte aan de 1000m moest ze haar meerdere erkennen in de andere dames. Vangansbeke kon niet antwoorden op de stevige prik vooraan en jogde uiteindelijk binnen in elfde positie (in 4:27.41).  De Duitse Harrer won in 4’11″85.

Pieter-Jan Hannes controleerde de groep van bij de start vooraan. Het was de Spanjaard Imedio die stevig doortrok. Hannes oogde bijzonder comfortabel en had nog tijd om om zich heen te kijken. Aan de 900m besloot de Antwerpenaar de schifting te voeren. Hij ging resoluut naar de kop, passeerde aan de bel in 2’47-2’48 en trok een zuinige streep naar de finish. In zijn zog vochten de overige atleten voor de kwalificatieplaatsen maar Hannes kwam niet in bedreiging. In de laatste 100m kon hij meermaals checken als hij wel degelijk bij de eerste vier finishte. Hij klokte 3’42″88.

Tarik Moukrime paste een gelijkaardige tactiek toe. Ook hij volgde ontspannen in 2-3e positie. Bij het ingaan van de laatste 500m werd het veld opgeschrikt door een valpartij. Eén van de topfavorieten voor eindzege, de Noor Henrik Ingebrigtsen ging tegen de grond en verloor meteen 30-40m. De beloftenkampioen veldlopen deed er in de laatste ronde nog alles aan om terug te keren, maar het kalf was al verdronken. Intussen wist Tarik Moukrime zich wel zuinig bij de eerste vier te scharen. Hij werd derde in 3:44.87.

Alle uitslagen vindt u hier: dames en heren.