Dieter Vanstreels - foto: Jasper Jacobs
Dieter Vanstreels – foto: Jasper Jacobs

Dieter Vanstreels besloot in extremis pas naar het Russische Kazan te trekken voor deelname aan de halve marathon op de Universiade. Vanstreels mikte eerder op het jaar op zijn eerste marathon, in Rotterdam, maar bereikte daar de finish uiteindelijk niet. In Kazan hoopte de atleet van Duffel terug het vlotte gevoel terug te vinden.

In een internationaal getinte race verwachtte Vanstreels een tactische wedstrijd. De 43 atleten vertrokken deze morgen al om 8u30, hoewel de temperatuur in het broeierige Kazan ook dan al was opgelopen tot 23 graden. Bij de eerste tussentijd bij passage aan 5K, was daar geen tijd voor Dieter. Even later verscheen een DNF achter zijn naam. Dieter kreeg in die eerste kilometers een trap op de achillespezen en moest noodgedwongen opgeven.

De Zuid-Afrikaan Gladwin Mzazi won de wedstrijd in 1:03:37. Hij vocht een stevige sprint uit met zijn landgenoot Stephen Mokoka.

Dieter kende een kwakkelende winter en besloot deze zomer alles in het teken van de lange afstanden op straat te zetten bZijn besttijd op de halve marathon staat op 1:04:59 en dateert van vorig jaar in Breda. In maart liep Vanstreels, eveneens in Nederland, in Venlo naar 1:05:16.

Eindigt de Universiade voor België zo in mineur? Misschien. Al mogen we terecht fier zijn na de gouden medaille van Thomas Van Der Plaetsen in de tienkamp en het brons voor polsstokspringster Fanny Smets, eerder op dit kampioenschap.