Het EK Beloften, het laatste stapje richting de absolute wereldtop of de Europese top. En België is meer dan goed vertegenwoordigd! Met 19 individuele atleten en 1 team stapt(e) de Belgische delegatie op het vliegtuig richting het Finse Tampere. Vanaf morgen komen onze Belgen in actie in hun jacht naar eremetaal of wie weet een ticket naar Moskou. Wij wikken en wegen alvast hun kansen in deze voorbeschouwing.

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

We starten met enkele eerstejaars beloften waarvoor deelname aan dit EK al een hele prestatie is. Jolien Boumkwo stootte haar kogel 15m39 ver en Bram Ghuys sprong deze winter over 2m18 en zo verzekerden ze zich beide van een plaatsje op het EK U23. Beiden moeten echter een 20-tal atleten laten voorgaan in de ranglijsten en een finaleplaatsje zal dan ook niet eenvoudig te behalen zijn. Last minute wist ook Cynthia Bolingo zich nog te plaatsen op de 200m. De ook al eerstejaars belofte liep in Brussel naar 23”71 en voldeed ze net aan de limiet. Met een 14e tijd mag Cynthia een plaatsje in de halve finales ambiëren. Ook voor Erik Heggen en Stef Vanhaeren lijkt een plaatsje in de halve finales een mooi doel om mee te beginnen op de 400m horden. Erik heeft met 51”09 de 19e tijd achter zijn naam staan, Stef heeft met 50”77 de 15e tijd achter zijn naam staan. Stef liet echter al uitschijnen op zoek te gaan naar de WK limiet en dus een duik onder de 50”. In dat geval behoort hij plots tot de medaille kandidaten.

Op de werp- en springnummers hebben we nog enkele atleten voor wie een plaatsje in de finale het doel moet zijn. Hanne Van Hessche, Aurelie De Ryck en Jeroen Vanmulder vallen aan de hand van hun SB normaal net naast een finaleplaats maar indien ze in de buurt komen van hun prestaties waarmee ze zich deze winter plaatsen of hun PR’s, 1m88 hoog voor Hanne, 4m20 hoog voor Aurelie met de polsstok en 7m79 ver voor Jeroen, moet een plaatsje bij de beste 12 er wel inzitten. Hoe hoog of ver er moet gesprongen worden voor een rechtstreekse plaats in de finale weten we echter nog niet. Ook nog in actie op een kampnummer is Philip Milanov. De atleet van FLAC wierp zijn discus afgelopen weekend nog naar een nieuw beloftenrecord van 61m14 en zal dus met de nodige ambities starten. Hij heeft voorlopig de 8e prestatie maar een top 5 moet mogelijk zijn met nog 3 atleten die dit jaar al 61m lieten optekenen.

Naast Philip zijn er nog enkele atleten voor wie een plaatsje in de top 10 het doel mag zijn. Meerkamper Niels Pottimvils, 800m-loper Pierre Antoine Balhan, 1500m-loper Tarik Moukrime en 10.000m-loper Emmanuel Lejeune staan net buiten de top 10 in de voorlopige ranglijsten maar kunnen zich mits een goede dag wel binnen de top 10 plaatsen. Pierre Antoine heeft zelfs een PR staan waarmee hij in de buurt kan komen van de medailles. De vaak tactische 800m wedstrijden op zo een kampioenschap zijn echter heel onvoorspelbaar. Emmanuel verraste enkele jaren geleden trouwens al eens op het EK voor Junioren door een zilveren medaille mee naar huis te brengen op diezelfde 10.000m nadat zowat alle andere atleten ten onder gingen aan de hitte. Afwachten dus hoe het weer in Tampere zal zijn. Voor Sofie Gallein en Dario De Borger is een plaatsje in de top 8 (en dus een finaleplaats voor Dario) een haalbaar doel. Sofie heeft op de 3000m steeple met 10’11”75 de 7e tijd achter haar naam staan en heeft de top 5 binnen handbereik. Dario legde zijn 110m horden dit jaar al af in 13”83 en zal voor een plaatsje bij de eerste 8 op papier nog minstens 1 deelnemer moeten inhalen.

Dylan Borlée - Foto: Jasper Jacobs
Dylan Borlée – Foto: Jasper Jacobs

Hoe ons 4x400m team het er zal vanaf brengen is moeilijk in te schatten daar we niet beschikken over de tijden van de vele andere teams. Met Dylan Borlée en Seppe Thys hebben we alvast twee atleten in vorm die beiden in de afgelopen weken voor het eerst onder de 47” doken. Beide zullen zich ongetwijfeld ook willen bewijzen in aanloop naar het WK in Moskou en de vacante plaatsjes in het “echte” 4x400m team. Dylan en Seppe krijgen hulp van 100/200m-loper Julien Watrin en Sebastien Lins.

En zo komen we terecht bij de 3 atleten die volgens ons een medaillehoop mogen koesteren. Voor Hanne Claes wordt dit op de 200m zeker geen makkelijke klus maar de jonge Leuvense heeft al vaker bewezen perfect te kunnen pieken naar de belangrijke momenten.  Met 23”26 heeft Hanne de 4e tijd achter haar naam staan maar met heel wat atletes met een PR onder de 23”50 ligt alles heel dicht op elkaar. Enkel de Nederlandse Daphne Schippers dook al onder de 23” en lijkt dus de grote favoriete.

Eén van de twee heren die hun deelnemersveld aanvoeren is Mats Lunders op de 10.000m. Hij liet dit jaar al 29’03”75 optekenen  en heeft zelfs een PR staan van 28”35. De titel is echter zeker nog niet binnen want aan de start onder andere nog een sterke Deen en Oekraïner die beide ooit ook al onder de 29’ liepen.

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

En dan komen we terecht bij Pieter-Jan Hannes, de revelatie van het nog lopende zomerseizoen. De ambitieuze Antwerpenaar heeft met 3’35”97 dit jaar de snelste 1500m in de benen maar hij krijgt mogelijk heel wat concurrentie. Bekendste deelnemer op de inschrijvingslijsten is namelijk de Noor Henrik Ingebrigsten. Deze jongeman liep vorig jaar in de finale van de Olympische Spelen naar 3’35”43 en een 5e plaats! Dit jaar liep hij echter nog ‘maar’ 3’37 en hij staat ook nog ingeschreven op de 800m en 5000m en het is dus maar de vraag voor welke discipline hij zal kiezen. Maar ook zonder Henrik zal Pieter-Jan een snelle laatste ronde moeten bovenhalen om de titel binnen te halen.

Komen we met 3 medailles naar huis of zullen er nog atleten zijn die zich overtreffen en een stukje eremetaal mee naar huis brengen? Het is en blijft uiteraard een voorbeschouwing en alle wedstrijden moeten nog gelopen worden!

Via deze link voorziet Europese atletiekfederatie een Livestream en hier vind je het uurrooster.