Dieter Vanstreels - foto: Jasper Jacobs
Dieter Vanstreels – foto: Jasper Jacobs

Dieter Vanstreels komt op 12 juni aan de slag op de Universiade in het Russische Kazan. In het broeierig hete Kazan start hij er ’s morgens vroeg op de halve marathon. De atleet van Duffel mikte na een kabbelend winterseizoen op de lange afstandsnummers in de zomer. Met een halve marathon in Venlo in maart stoomde de wiskundestudent zich klaar voor zijn eerste marathondeelname, in Rotterdam. Die draaide niet uit op een succes, hij moest er immers na 35km opgeven. Voor de halve afstand in Kazan acht de 22-jarige atleet zich wel paraat. “Ik ga mij niet vastpinnen op een specifiek resultaat, maar ik zal mijn huid zo duur mogelijk proberen te verkopen.”

Je besloot in laatste instantie pas om naar Kazan te gaan. Vanwaar die deelname?

“De focus lag in eerste plaats op de marathon van Rotterdam (april 2013), waar ik mijn debuut wilde maken op de 42km. Mijn deelname aan de Universiade hing een beetje af van hoe het herstel verliep na deze wedstrijd. Ik ben in Rotterdam jammer genoeg niet kunnen finishen, maar had wel een goede voorbereiding en een snel herstel achteraf, waardoor de Universiade mooi in het programma paste.”

Je liep weinig wedstrijden deze zomer. Hoe was je zomer tot nu toe en de voorbereiding naar Kazan toe?

“Door mijn keuze om in Rotterdam te lopen, begon mijn zomerseizoen iets later dan gebruikelijk. Bovendien verliep de voorbereiding niet helemaal feilloos. Ik liep een lichte blessure op in mijn eerste trainingsweek, wat voor een tweetal weken trainingsachterstand zorgde, en werd later in de voorbereiding wat ziek. Hierdoor heb ik enkele voorbereidende wedstrijden uit het programma moeten schrappen, waardoor ik niet echt veel competitieritme heb kunnen opdoen in aanloop naar Kazan.”

Je liep vorig jaar 1:04:59, in maart liep je 1:05:16. Wat denk je/hoop je te kunnen in Kazan? 

“Zowel de wedstrijd in Breda (1:04’59) als Venlo (1:05:16) verliepen bij erg lastige omstandigheden, dus ik ben er wel van overtuigd dat er nog veel van die tijden afkan. Ik verwacht echter niet dat dat hier in Kazan zal gebeuren, daarvoor zijn ook hier de omstandigheden niet ideaal. Het is hier ongeveer 30°C en bovendien is het een kampioenschap, waar dus voornamelijk de plaats van belang is. Ik verwacht dat dat ook te merken zal zijn in het wedstrijdverloop.”

Enig zicht op de tegenstand?

“Voorlopig nog niet, nee. Al zijn de gebruikelijke toplanden op deze afstand wel vertegenwoordigd (Kenia, Japan, …). Ik ga mij dus niet vastpinnen op een specifiek resultaat, maar ik zal mijn huid zo duur mogelijk proberen te verkopen.”

Wat hoop je in het algemeen nog te presteren op die lange afstanden op straat?

“We – mijn trainer, Dirk De Maesschalck, en ik – hebben vorig jaar besloten om de stap naar de langere afstanden te zetten, omdat we ervan overtuigd zijn dat daar mijn toekomst ligt. Ik ben met mijn leeftijd van 22 jaar nog relatief jong als marathonloper, wat mij de kans geeft om de komende jaren rustig te groeien in deze discipline. De focus zal in de toekomst dus in de eerste plaats op de marathon liggen, maar uiteraard passen ook ‘kortere’ wedstrijden over 10km en dergelijke in dit programma. Ik hoop stap voor stap verder te blijven ontwikkelen naar een internationaal niveau, met een deelname aan de Olympische marathon als ultieme doel.”

Dieter Vanstreels start op 12 juni om 8u25 lokale tijd (6u25 Belgische tijd) in Kazan op de halve marathon. Deze wordt (onder voorbehoud) uitgezonden op Eurosport.