blyra memorial jos verstockt lierOpmerkelijk nieuws sijpelde deze morgen binnen. Op vraag van de Technische Directie van de VAL werd aan het programma van de B-meeting in Lier van aanstaande zondag een 10.000m toegevoegd aan het programma. De TD werd immers gecontacteerd door het management van – niemand minder dan – meervoudig wereld- en Olympisch kampioen Kenenisa Bekele. De Ethiopiër wil in Lier nog een limietpoging doen voor het WK in Moskou.

Kenenisa Bekele ging eerder dit jaar ook al in Hengelo van start op de 5000m. Hij gaf er toen op. De Ethiopiër liet eerder verstaan een overstap naar de marathon niet uit te sluiten.

In 2013 liepen drie heren sneller dan Bekele. Zijn drie landgenote Dejen Gebremeskel (26:51.02), Abera Kuma (26:52.85) en Imane Merga (26:57.33) werkten de snelste 25 baanrondes van dit seizoen af. Bekele zelf staat op dit moment vierde op de wereldranglijst met 27:12.08. Deze tijd liep hij op de Prefontaine Classic in het Amerikaanse Oregon. Deze wedstrijd werd vooraf aangekondigd als selectiewedstrijd voor de Ethiopische langeafstandsatleten voor het aankomende WK. Bekele won dan wel, maar omwille van zijn relatief trage tijd daar, heeft hij allicht nog een scherpere tijd nodig om zich te plaatsen voor dat WK. Die tijd zou hij graag aanstaande zondag lopen. Mogelijks mogen we dus een beste wereldjaartijd (of benadering daarvan) verwachten op de Memorial Jos Verstockt in Lier.
Kenenisa Bekele, bijgenaamd ‘The Lion King’, heeft een waanzinnig palmares. Hij werd 2x Olympisch kampioen op de 10.000m, 1x op de 5000m, 4x wereldkampioen op de 10.000m, 1x wereldkampioen op de 5000m en ook op de 3000m indoor. De wereldrecordhouder op de 5000m & 10.000m is eveneens al 5x wereldkampioen veldlopen geworden op de korte afstand en 6x op de lange afstand. Hij wordt beschouwd als één van de grootste langeafstandsatleten aller tijden.

De organisatie kondigde verder de deelname van verschillende Afrikaanse atleten aan en de gepaste tempomaker. Hoewel de voorinschrijvingen inmiddels werden afgesloten, kunnen geïnteresseerde atleten voor die 10.000m zich nog melden bij de organisatie (lyra@val.be) vóór zaterdagavond. De wedstrijd wordt gelopen omstreeks 21.30u 21u00.