IFAMDe IFAM mag een nieuwe topnaam toevoegen aan hun affiche. Op 1 juni zakt niemand minder dan de Turk Ilham Tanui Özbilen af naar Oordegem. De Keniaans geboren Tanui noteerde in 2011 met 3’31″37 een vijfde prestatie wereldwijd op de 1500m en won vorig jaar, in de kleuren van zijn nieuwe thuisland Turkije, zilver op de wereldkampioenschappen indoor op de 1500m. In augustus 2012 was hij eveneens succesvol, met een achtste stek op de Olympische Spelen van Londen. Tanui Özbilen bevestigde zijn succesjaar 2012 met een zilveren medaille op de laatste indoorkampioenschappen in het Zweedse Göteborg. Hij moest toen amper 5 honderdsten toegeven op de Franse winnaar Mekhissi Benabbab (die bijzonder spannende EK-finale bekijkt u hieronder nog eens).

Terwijl acht van de twaalf Londense 1500m-finalisten op 1 juni aantreden op de Prefontaine Classic in het Amerikaanse Eugene, één van de manches van de Diamond League, verkiest Ilham Tanui Özbilen de piste van Oordegem. Met een persoonlijke beste van 3’31″37 én zijn eigen persoonlijke tempomakers belooft hij bijgevolg de rode loper voor een  bijzonder snelle 1500m uit te rollen. Belgen Lander Tijtgat, Pieter-Jan Hannes en Ali Hamdi kunnen zich mogelijks optrekken aan de overigens amper 23-jarige Turk.

Met 3’49″29 is Tanui Özbilen bovendien de huidige wereldrecordhouder op de mijl bij de junioren en hij maakte eveneens deel uit van de Keniaanse 4x1500m-ploeg die op de Memorial Van Damme van 2009 het wereldrecord greep.