Als het van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) afhangt worden atleten binnenkort vier jaar geschorst wanneer ze voor de eerste maal betrapt worden. Dit in tegenstelling tot de huidige standaardschorsing van twee jaar.

De nieuwe Wereld Anti-Doping Code zal voorgesteld worden op het Wereld Conference voor Doping in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg in november. De toepassing van het nieuwe reglement zou ingaan vanaf 2015.

Een vierjarige schorsing zou betekenen dat een atleet een volledige Olympische cyclus buiten strijd wordt gesteld. Dit in tegenstelling tot nu, waar sommige atleten er soms zelfs in slagen om – na hun schorsing – opnieuw topfit aan de volgende Spelen te verschijnen.

Volgens bepaalde bronnen zou de WADA er eveneens aan denken ook schorsingen op te leggen aan betrokkenen van de betrapte atleet. Zo zouden ook teamgenoten of trainers mee kunnen boeten.