interclub

 

U degradeerde of promoveerde dit weekend? Jammer, maar helaas of proficiat alvast. Maar heeft u ook een idee wat de kans is om volgend jaar nog in de zelfde klasse te blijven? Wij gooiden de laatste 10 edities van de nationale interclub en kwamen tot volgende conclusies.

Na promotie uit ere-afdeling van de VAL degraderen amper 1 op de 8 herenteams meteen het jaar erop terug uit ere-KBAB. Binnen de drie jaar zakt wel 2 op de 3 terug. Bij de dames degradeerde de laatste 9 edities geen enkele ploeg meteen het volgende jaar terug, en alle gepromoveerden hielden het zelfs twee jaar lang uit in de hoogste afdeling. Binnen de drie jaar degradeerde amper 1/6 terug naar ere-VAL.

Wat nog meer was, de helft van de herenploegen die promoveert naar de nationale afdeling eindigt het daaropvolgende jaar binnen de top-6. Bij de dames eindigde de helft van de ploegen zelfs binnen de top-4. De voorbije 9 jaar waren er drie damesploegen die zelfs meteen doorstormden naar het zilver, het jaar na hun promotie. Dat waren AC Meetjesland, AC Waasland en AC Break.

Ook teams die degraderen blijven veel vaker in de klasse waar ze naar terugzakken dan het jaar of de jaren daaropvolgend terug te promoveren, vooral bij de dames. Amper 1 op de 8 damesploegen wist binnen de drie jaar terug te promoveren naar ere-KBAB. Bij de heren was dat 1 op de 3.