De Kerpel na zijn Vlaamse titel op de CC in Hulshout (zilver voor Hamdi, brons voor Casteele) - Foto: Wesley de Kerpel
De Kerpel na zijn Vlaamse titel op de CC in Hulshout (zilver voor Hamdi, brons voor Casteele) – Foto: Wesley de Kerpel

 

Wesley De Kerpel nam zich voor een hele winter lange crossen te lopen. Door het regelmatig optreden van steken in de zij maakte hij alsnog de switch naar de korte cross. Door die steken kwam er zelfs een DNF achter zijn naam in Mol en op het PK in Vilvoorde. Met een tweede stek op het BK wist de Brabander alsnog een succesvol einde te breien aan zijn seizoen. Na zijn recente trainingsstage in het Portugese Monto Gordo, mikt de atleet van ROBA dit zomerseizoen vooral op de 5000m. “Qua verwachtingen hoop ik dit jaar onder de 14 minuten te lopen op 5000m. Daarna zien we wel, een logische doelstelling is misschien het clubrecord op naam van Bekele (13.42),” spreekt hij zijn ambities uit.

 

Je won in deze winter in Bonheiden, Stekene en Booischot, maar een overwinning op het BK zat er uiteindelijk niet in. Hoe kijk je terug op je winter?

“Ik won eveneens de lange cross van Betekom, maar sinds het PK in Vilvoorde (lange cross) begin februari moest ik noodgedwongen de switch maken van lange naar korte cross. Ik had me voorgenomen een hele winter lange te lopen, maar door de steken i/d zij en mijn opgave in Mol en Vilvoorde besloot ik om het BK niet te verprutsen hierdoor. De korte cross was dus een logische keuze.
Dat ik verloor tegen Pieter-Jan vond ik wel bitter. Hij verdiende de winst wel want hij was de sterkste die dag. Toch was ik niet ontevreden met mijn zilver, gezien de omstandigheden (sterkste deelnemersveld ooit en guur weer).”

De Kerpel op CC Roeselare - Foto: Jasper Jacobs
De Kerpel op CC Roeselare – Foto: Jasper Jacobs

 

Je sukkelt zoals je zegt regelmatig met steken. Bij afstanden boven de 6km krijg je het lastig. Hoe ga je daar mee om? Zijn er zaken die je al probeerde om ze te verhelpen?

“De steken in de zij houden me nu al enige tijd bezig, ik heb al vele stappen ondernomen met artsen en heb aanpassingen gemaakt in mijn krachtprogramma, voeding voor de wedstrijd, opwarming,…etc maar tot nog toe mocht het niet baten. Ik blijf echter zoeken naar een oplossing. Sinds april ben ik in zee gegaan met nieuwe sponsors Born en Nutrifarma en misschien kunnen zij mij hierbij helpen. Stress is ook een mogelijke oorzaak, maar er wordt aan gewerkt. Het is soms wel frustrerend wanneer ik een prima vorm niet kan tonen op wedstrijd, op training heb ik hier nooit last van. Op 1 mei ga ik van start op de 10km in Knokke, waar ik eens een nieuwe strategie wil uittesten.”

 

Je trok tijdens het paasverlof naar zonniger oorden. Hoe verliep je stage in Monte Gordo?

“De stage in Portugal verliep uitstekend, nergens last van. Al was het wel nog maar mijn 2e trainingsweek na een (verlengde) rustperiode. Ik heb er echt een opbouwweek van gemaakt en wilde me niet gaan stuktrainen. Op 8 dagen kan je ook niet meer dan 2-3 kwaliteitstrainingen steken. Samen met Lukas en Kjell en andere Belgen had ik zeer sterke trainingspartners als gezelschap. We komen allemaal erg goed overeen en de sfeer is steeds super. Ik heb trouwens een nieuwe interesse ontwikkeld op stage, namelijk ‘kiten’ of ‘vliegeren’. Lukas Van Assche heeft me dit op het strand geleerd en dit was echt super!”

 

Wat zijn je verwachtingen voor deze zomer? Waar wil je goed zijn?

“Qua verwachtingen hoop ik dit jaar onder de 14 minuten te lopen op 5000m. Enkele jaren terug werd ik Belgisch kampioen in een trage tactische wedstrijd in 14.03. Ik denk wel dat dit moet lukken. Daarna zien we wel, een logische doelstelling is misschien het clubrecord op naam van Bekele (13.42). Ik hoop goed te zijn op de IFAM, Nijmegen en het Belgisch kampioenschap. Toch zal ik nog vaak aan de start van een 1500m willen verschijnen, dit blijft voor mij een sleutelafstand en van groot belang om snelheid te ontwikkelen.”

 

Alvast veel succes.