De absolute sensatie van vorige zomer, de Canadees Cameron Levins, heeft ervoor gekozen om zich te vervoegen bij de groep van Alberto Salazar. Dat maakte Oregon Project bekent op Twitter (zie hieronder). De komst naar het project is vrij verrassend te noemen in deze fase van het seizoen. De lange afstandsloper komt terecht in een trainingsgroep met onder meer Galen Rupp, Dathen Ritzenhein, Matthew Centrowitz, Luke Puskedra en Dorian Ulrey.

levins

De progressie van Levins vorig seizoen was ronduit indrukwekkend te noemen. De atleet liep voor de Universiteit van Zuid-Utah en was een degelijke atleet, die meestal wel goed was voor een top 20 in het veldlopen op de NCAA, op de piste wel af en toe de finale haalde, maar zich beperkte tot de subtop. Vorig seizoen besloot hij echter uit de schaduw te treden. Hij voerde zijn trainingsarbeid op tot een ongezien niveau, trainingsweken van boven de 200km waren de aanleiding tot een schitterend zomerseizoen op de piste. Hij kaapte titels weg op de 5000m en 10 000m en als slok op de borrel plaatste hij zich voor de Olympische spelen. Met tijden van 13:18.29 op de 5000m en 27:27.96 op 10,000m was hij een te duchten tegenstander voor de Afrikaanse top. Op de spelen haalde hij als 23-jarige atleet de finale op de 5000m en de 10 000, iets wat fascinerend is voor een blanke atleet op die jeugdige leeftijd. In de finales werd hij 14de en 11de.

Naar eigen zeggen maakt de Canadees de overstap naar de trainingsgroep om zijn lichaam beter te kunnen ontwikkelen. Hij beseft dat zijn enorme trainingsarbeid de duur van zijn carrière kan beperken. Daarom kiest hij voor de expertise van Salazar om dit in goede banen te leiden. Zo zal hij ook gebruik kunnen maken van de faciliteiten die Rupp en Farah naar een hoger niveau hebben gebracht. Het project van Salazar kadert in een samenwerking met kledingfabrikant Nike.