Dit weekend vindt het BK veldlopen plaats op het domein ‘De Schorre’ in Oostende. Atelaw Bekele is er, ook na een héél turbulent jaar, één van de  favorieten.

Atelaw Bekele (25) heeft er op zijn minst een moeilijk jaar op zitten. Het begon nochtans goed: nadat hij in december 2011 Europees kampioen veldlopen werd, bood de Vlaamse Atletiek Liga hem in januari 2012 een profcontract aan. Voortaan zou hij als een voltijds atleet door het leven kunnen gaan. Maar resultaten bleven daarna helemaal uit en bovendien geraakte Bekele in opspraak door het missen van een dopingcontrole tijdens zijn stage in Ethiopië.

Atelaw Bekele, hier in actie op de relais in Gent, werd vorig jaar 2de op het BK achter Bashir Abdi. - Foto: Jasper Jacobs
Atelaw Bekele, hier in actie op de relais in Gent, werd vorig jaar 2de op het BK achter Bashir Abdi. – Foto: Jasper Jacobs

Afgelopen december werd Bekele echter over de hele lijn vrijgepleit, het betrof een louter administratieve nalatigheid, oordeelde het Vlaams Doping Tribunaal. Het einde van een mentale lijdensweg, maar daarom nog niet van een sportieve martelgang. Op het recentste EK in Boedapest, waar Bekele als titelverdediger aantrad, eindigde hij 58e. De VAL besliste daarop zijn profcontract niet te verlengen.

Op zondag 10 maart vindt het Belgische Kampioenschap veldlopen plaats op domein ‘De Schorre’ in Oostende. Daar kan Bekele revanche nemen. De in Ethiopië geboren atleet – die pas in 2008 als asielzoeker in ons land verzeilde – won het BK al eens in 2009 en 2011.

“Die hele dopingzaak heeft wel behoorlijk zwaar op hem gewogen”, weet Chris Vandebroeck, die Bekele met succes verdedigde voor het dopingtribunaal. “Hij heeft de impact waarschijnlijk wat onderschat, denk ik. Hij had niet verwacht dat de media er zo hevig op zouden springen. Je moet weten: Atelaw is een aimabele, maar timide gast. Hij zou geen vlieg kwaad doen.”

Toch is die dopingaffaire niet de enige oorzaak voor zijn mindere jaar. Vandebroeck: “Atelaw heeft doorgaans moeite om te presteren wanneer het echt koud wordt en op dat gebied is hij de voorbije maanden niet gediend geweest. Hij is alleszins gefocust op een goeie prestatie op het BK, zijn vormcurve ging de voorbije weken echt in stijgende lijn.”

Op dat BK – tevens de laatste manche in de Lotto CrossCup – zijn de grootse concurrenten voor de Belgische titel Bashir Abdi, Lander Tijtgat & Koen Naert.

Zondag wordt het BK veldlopen live uitgezonden vanaf 14u15 op Sporza. De senioren heren met Atelaw Bekele starten vanaf 14u55.

Bron: Knack.be