Zondagmiddag wordt het Belgisch kampioenschap veldlopen gelopen in Oostende. Bij de senioren vrouwen verschijnt Karen Van Proeyen van ROBA aan de start. De ex-basketbalster hoopt op een top 10 notering op haar 2de Belgische kampioenschap.

“Ik heb me niet anders voorbereid dan op andere crossen, maar toch hoop ik zondag de vruchten te plukken van mijn vele gelopen kilometers op hoogtestage.” Foto: Jasper Jacobs
“Ik heb me niet anders voorbereid dan op andere crossen, maar toch hoop ik zondag de vruchten te plukken van mijn vele gelopen kilometers op hoogtestage.”
– Foto: Jasper Jacobs

De Hasseltse atlete start zondag in het Oostendense domein ‘De Schorre’ aan haar 2de Belgische kampioenschap veldlopen. “Ik wil zeker een top 10-plaats behalen, maar dit zal niet simpel zijn”. “Als iedereen deelneemt die ingeschreven staat, wordt het een pak lastiger dan vorig jaar!” Voor Karen zijn Almensh Belete en Veerle Dejaeghere de grote favorietes voor de Belgische titel. Toch houdt ze ook rekening met Barbara Maveau, Veerle Van Linden en Zenobie Vangansbeke. “Misschien kunnen zij wel voor de verrassing zorgen, want op een BK weet je nooit hé!”

Bij de senioren mannen komt haar clubgenoot Atelaw Bekele niet meer als favoriet aan de start. Hij kende dit seizoen een minder periode met als dieptepunt een 58ste plaats op het EK veldlopen in Boedapest, dat hij vorig jaar nog verrassend won. “Ik denk dat hij deze winter mentaal en fysiek in een serieuze dip zit.”

Karen doet eigenlijk nog maar heel kort atletiek, want deze 28-jarige atlete was minder dan 2 jaar geleden nog aan het basketten bij Zonhoven in de Belgische 2de klasse. Toen ze toevallig deelnam aan de 20km van Brussel eind mei 2011, raakte ze meteen gebeten door het loopvirus en uiteindelijk sloot ze zich aan bij atletiekclub ROBA. Al snel bleek dat ze behoorlijk getalenteerd was en dat resulteerde ook in mooie prestaties, met als één van de hoogtepunten tot nu toe haar zilveren medaille om het BK halve marathon vorig jaar. Op deze afstand wil ze dit jaar nog groeien om uiteindelijk naar de marathon door te groeien. Begin mei is Karen haar eerste grote afspraak op de piste, het Belgische kampioenschap op de 10.000m.

Het Belgisch kampioenschap veldlopen wordt zondag live uitgezonden op Sporza vanaf 14u15. De senioren vrouwen met Karen Van Proeyen gaan van start om 14u20.