Hanne Maudens - Foto: Jasper Jacobs
Hanne Maudens – Foto: Jasper Jacobs

Op het Belgische cadetten en scholieren kampioenschap vielen er gisteren 2 EYOF-limieten, beide in het verspringen.

Tobias Capiau was de eerste die hierin slaagde. Hij verbeterde zich in het verspringen naar 6m87, 9cm ver dan het ‘richt-prestatiecriterium’ in het verspringen. Tobias heeft dus helaas nog geen zekerheid. Er mag per proef immers slechts 1 atleet naar Utrecht gestuurd worden. Voorlopig steekt Tobias er echter wel met kop en schouders bovenuit. Pieter-Jan Peetermans kwam het dichtste in de buurt. Hij opende de competitie met 6m54. Jonathan Wylleman mocht het podium vervolledigen. Bij zijn jongere collega’s ging Marvin Nicque met de overwinning lopen met 6m40.

Bij de scholieren meisjes was Hanne Maudens de grote kandidaat voor de EYOF-limiet. Ze kampte met wat problemen met haar aanloop, maar ze pakte in haar laatste poging toch uit met 5m90, 2cm voorbij de EYOF-limiet! Bij de cadetten meisjes was het Justine Bulcke die een knalprestatie wist neer te zetten. Ze won met 5m64, goed voor de 6de prestatie ooit.

Buiten deze 2 limieten werden er nog tal van top 10 prestaties allertijden geleverd.

Cato Grobbel kwam in het kogelstoten bij de scholieren dames nog het dichtste bij een Belgisch Record. Zij leverde de 2de prestatie allertijden met 14m31. Het Belgische Record zelf (16m42 van Veerle Blondeel) blijft nog wel een eindje verder. Cato kon wel – met meer dan 2 meter voorsprong op de nummer 2, Pauline Ramayvlot – vlot de titel binnen halen.

Dat het polsstok (zeker bij de vrouwen) in opmars is in ons land weten we al langer. Onze cadetten en scholieren zetten dit nog eens extra in de verf. Nell Van Hansewyck sprong het meeste in het oog. Zij verbeterde zich tot 3m60, goed voor de 8ste prestatie allertijden en mistte de EYOF limiet slechts met 2 cm. Ook de 2de van dit kampioenschap presteerde goed. Julie Smal haalde 3m50. Bij de cadetten meisjes was het Melanie Vissers die met 3m45 aan het langste eind trok. Kimsy De Schanfeleire mistte 2 keer op deze hoogte en beslisste om alles of niets te spelen op 3m50, het werd niets maar met 3m40 werd ze alsnog knap 2de.

Bij de cadetten jongens was het Jesse Sterkx die aan het langste eind trok. Hij sprong voor het eerst de 4m en wordt hiermee 10de allertijden. Bij de scholieren was het Brian Ingelaere die de overwinning in de wacht sleepte met (een nieuw PR van) 4m35.

Bij de scholieren jongens werd in het kogelstoten een spannende strijd voorspelt tussen Ilya Defrere en Matthias Quintelier. Tot een echte strijd kwam het echter niet. Ilya pakte in z’n laatste poging wel uit met een sterke worp van 17m06, goed voor de 4de beste scholieren prestatie ooit. Hij komt hiermee bovendien een stuk dichter bij de EYOF limiet (17m43). Matthias werd 2de met 15m82. Bij de cadetten was het Jean Baptiste Nutte die het meeste indruk kon maken. Hij stootte zijn kogel 15m96 ver, ook goed voor de 4de beste prestatie ooit. Opvallend, Jean Baptiste werd ook nog 2de in het hoogspringen met 1m74, na Reinout Luckx die 1m76 sprong. Ook Antoine Habay en Giebe Algoet sprongen 1m74 maar ze hadden hier meer pogingen voor nodig.

In de andere hoogspringcompetities waren de kampioenen Fabiano Kalandula (Schol J 1m90), Elodie Tshilumba (Cad M, 1m67) en Kaat Hooybergs (Sch M, 1m65).

In het hinkstapspringen was het Celine Hofman die voor de beste prestatie zorgde. Zij nam in de eerste poging al direct de hoop af van haar tegenstanders door zich te verbeteren naar 11m82, de 10de prestatie allertijden. Achter haar bleef het wel spannend voor de 2de plaats. Eline Van Doninck klopte aan de 11m deur met 10m95. Marthe Woestenborghs kon in de laatste poging de bronzen medaille verroveren met 10m82. Bij de cadetten meisjes had Lien Torfs geen problemen om de titel binnen te halen met 10m66.

Bij de scholieren jongens kwam er het verwachte Antwerpse duel. Jannes Boonen trok met 13m80 aan het langste eind. Cristian Iguacel kwam tot 13m52. Bij de cadetten kon Jari Boschmans, na een mindere verspringcompetitie, wel de titel pakken met 11m66.

Op de 60m bij de jongens was het een Waalse heerschappij. Bij de cadetten won de nationaal recordhouder Joran Paquet in 7”23. Hij bleef de 2 broers van SMAC voor Rafael Kapenda werd 2de in 7”38 voor z’n broer Nathan, die 7”39 liet noteren.

Bij de scholieren kwam toch nog 1 Vlaming op het podium. Maxim Muermans werd er 3de op de 60m in 7”24 en kwam slechts 2 honderdsten te kort voor goud. Dit ging naar Quintin Tjoen (7”22) die ook Clement Brunin (7”23) achter zich hield.

Bij de meisjes een heel ander verhaal. Daar hadden we immers 2 volledige Vlaamse podia. Chloe Beaucarne won bij de scholieren meisjes in een hoogstaande finale in 7.71. Zij bleef haar 2 West Vlaamse collega’s voor, Laurence Lobbens (7”75) en Manon Depuydt (7”88).

Bij de cadetten meisjes werd de finale een beetje onthoofd. Judith Dillens, die in de reeksen nog de snelste tijd had laten noteren met 7”84 blesseerde zich in die finale. Laures Bauwens haalde het in een scherpe 7”79 voor Ina Van Lancker (7”84) en Lotte Beelen (7”93).

Chloe Baucarne was ook de beste in de 60m horden met 8”42. Silian Van Cauwenberghe dook met haar 8”56 ook de top 10 allertijden in en mocht als 2de mee het podium op.

Bij de cadetten meisjes pakte Lien Torfs na haar overwinning in het hinkstapspringen ook de titel op de 60mh in 9’02. Ina Van Lancker werd na haar 2de plaats op de 60m ook hier 2de.

Bij de jongens gingen de titels naar Timmy Ruffacq (schol) en Thijs Vlaeminck (Cad).

Op de 200m bij de cadetten jongens liet Julian Cobbaert in de voorlaatste reeks een zeer sterke 23”58 noteren. De laatste reeks zou dus toch snel moeten gaan om deze man van het podium te houden. Daarin vonden we het zelfde trio dat ook op de 60m de medailles nam. Jordan Paquot was ook hier de sterkste met 23”36, Nathan Kapenda (23”41) was dit keer voor z’n broer Raphael, die met 24”10 niet sneller ging dan Julian, en dus naast het brons greep.

De scholieren jongens konden dit maal wel een volledig podium bezetten. Laurens Francois haalde het voor Tiemen Tack en Alexander Doom.

Bij de meisjes dook Lotte Beelen dook met 25”99 onder de 26” en bleef de kampioene van de 60m, Laures Bauwens voor (26”04). Brett Lambeets knokte zich vanuit de voorlaatste reeks ook op het podium door deze te winnen in 26”50.

Bij de scholieren meisjes zagen we dezelfde dames naar voor treden als op de 60m (behalve Cloë die de 60mh liep). Manon Depuydt trok hier aan het langste eind met 25”68 voor Laurence Lobbens (25”71) en Paulien Couckuyt.

Op de 400m nam Bo Brasseur revanche voor de Vlaamse kampioenschappen door dit keer te winnen in 58”24. Hiermee gaat ze ook in de top 10 allertijden Messalina Pieroni voorbij, die wel 2de werd in 58”72. Een verrassende Rani Baillievier werd 3de in 59”49.

Bij de scholieren meisjes liep een zeer sterke Justine Brackman naar 57”38 en de titel. Robin Degreve (58”75) en Laura De Launoit (59”66) vervolledigde het podium.

Bij de jongens gingen de titels naar Gerbrand Huts (Cad) en Basile Raiwet (schol).

De 800m titels waren voor Creo Rahoens (Cad J), Karel Vansteenwegen (Schol J), Celine Roelens (Cad M) en René Eyckens (Schol M), die solo naar een nieuw PR van 2’10”40 liep.