De dag begon vrij rustig in Göteborg. In de kwalificatie van het polsstokhoogspringen bij de mannen  zagen we geen verrassingen. Renaud Lavillenie klaarde de klus vlot in groep B. In groep A zagen we een sterk optreden van de Duitser Otto. In het verspringen was er heel wat meer opschudding in de kwalificaties. De tweevoudig Europees kampioen Sebastian Bayer kwam één centimeter te kort voor de finale. Exit voor de Duitse favoriet dus.

Ook op de 60m vlak voor de dames stond de kwalificatie op het menu. Hierbij regende het toptijden. Drie dames liepen 7”12, het Europese beste dit jaar. Ook de Nederlandse belofte Dafne Schippers liet een PR optekenen met 7”15. Met zeven sprinsters binnen de 7 honderdsten beloven het spannende halve finales te worden.

De 1500m bij de mannen leverde veel spektakel. Zo was er in de hectische derde serie een valpartij van de Oostenrijker Vojta. In de finale van morgen treden stuk voor stuk ervaren atleten aan, onder meer Lewandowski, Bustos en Ozbilen (Biwott Tanui). Het belooft alvast een thriller te worden.

Een bijzondere spannende finale zagen we alvast in het polstokspringen bij de dames. De Britse Bleasdale en de Poolse Rogowska speelden een partijtje poker met elkaar. Toen beiden na drie pogingen niet over 4m72 gingen, kwamen we op een gelijkstand uit. Beide atleten hadden elk 2 gemiste pogingen en dus gingen we voor de strijd voor het goud naar barrages. Elk had recht op één extra poging op 4m72, maar beiden faalden en dus ging de lat opnieuw 5cm lager. Op 4m67 was de Britse Bleasdale – amper 21 jaar overigens – wel succesvol en verwees ze zo de Poolse favoriete naar het zilver.

De Italiaan Daniel Greco was, zeker na de kwalificaties, torenhoog favoriet om de titel te nemen bij het hinkstapspringen bij de mannen. De manier waarop kon echter niemand voorspellen. De Italiaan liet bij zijn vierde poging maar liefst 17m70, een WL, optekenen en scheidde zich zo met zo’n 40cm af van de concurrentie. De top-4 van het hinkstap ging bovendien met een persoonlijk record naar huis.

Finales op de 1500m bij de dames en de 3000m bij de heren werden gedomineerd door respectievelijk de Zweedse Abeba Aregawi (4’04″47) en de Azerbeidzjaan Hayle Ibrahimov (7’94″74). Beiden zijn niet toevallig van Ethiopische afkomst.

Afsluiten deden we vandaag in Göteborg met de 60m bij de heren. Het was de Fransman Jimmy Vicaut die met photofinish won van James Dasaolu, die zo de Britse eer – na het uitvallen van Dwain Chambers in de reeksen – redde. Beiden lieten de chrono stoppen na 6″48, een wereldbeste. De Italiaan Michael Tumi mocht met 6″52 mee op  het podium.

De mannelijke meerkampers begonnen deze morgen ook aan hun klus. De Nederlander Eelco Sintnicolaas begon het sterkst. Hij liep een PR op de 60m en benaderde zijn PR in het verspringen, waarmee hij aan de leiding kwam. Na het kogelstoten en het hoogspringen rukten de Serviër Dudas (winst met 2m08) en en de Fransman Mayer (winst met 15m16 en tweede met 2m05) op naar voor. Na de eerste dag is de afscheiding tussen de eerste vijf atleten nog steeds amper 106 punten. Met morgen nog de 60m horden, het polstok en de 1000m voor de boeg zijn de kaarten nog niet geschud.

Wij houden u uiteraard morgen op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen.