Zondag vindt het BK indoor voor cadetten en scholieren plaats in de Topsporthal in Gent. Er worden enkele spannende duels verwacht. Bekijk hier de voorbeschouwing voor de werp- en springnummers op dit kampioenschap.

Springen

Bij onze cadetten jongens staat een spannende strijd voor de boeg. Jari Boschmans heeft de beste papieren in handen bij het verspringen, maar Marvin Nicque volgt op slechts enkele centimeters. Jari krijgt in het hink-stap-springen nog een 2de kans op een titel. Hij kwam deze winter nog niet in actie op dit nummer maar heeft met z’n beste outdoorprestatie bijna 1m voorsprong op zijn grootste concurrent Ayrton Esukanai.

Bij de scholieren jongens is er geen kans op een dubbel in de 2 horizontale springnummers want geen van de deelnemers staat ingeschreven voor de 2 nummers. In het verspringen is eerstejaars Tobias Capiau de ranglijstaanvoerder met 6m88. Hij wordt gevolgd door Pieterjan Peetermans. In het hink-stap-springen is het Antwerpen boven met Christian Iguacel en Jannes Boonen. Zij kunnen hun strijd van op de provinciale kampioenschappen nog eens over doen, toen trok Christian aan het langste eind.

Lio Mortiers
Lio Mortiers

In het hoogspringen worden 3 van de vier lijsten aangevoerd door atleten van de LBFA. Enkel bij de scholieren meisjes zou er een volledig Vlaams podium kunnen zijn. Noor Vidts voert daar de lijst aan voor Jorien Hofman en Kaat  Hooybergs. Bij onze cadetten dames ging het wel hoger dan bij hun iets oudere collega’s. Elodie Tshilumba sprong deze winter al 1m75! Hiermee staat ze 12cm voor op Lio Mortiers, Lotte Van Oosterwyck en Ophelie Vanherp volgen met beide 1m58 op nog eens 5cm van Lio. Bij de cadetten jongens staat Jean-Baptiste Nutte er met 1m77 het beste voor. Daarna volgt er een Vlaams trio die mee kunnen strijden voor het ere metaal. Denaux Jesse heeft met 1m74 1cm voorsprong op  Reinout Luckx en Yentl Spiessens.

Bij de cadetten dames mag er een West-Vlaamse strijd verwacht worden tussen Justine Bulcke en Céline Delheye. Al zit de Antwerpse eerstejaars Hanne Vancamp hen op de hielen. Lien Torfs kiest voor het hink-stap-springen waar ze met bijna 1m voorsprong op de nummer 2, Ursula Jazmin Vandervoort, de titel niet uit handen zou mogen geven.

Bij onze scholieren dames kijken we uit naar Belgisch cadettenrecordhoudster Hanne Maudens. Vorig jaar landde ze 5m99 ver, dit jaar werd het al 5m72. Dus voor haar zit de limiet voor de EYOF er ook zeker in, deze is vastgelegd op 5m88. Hanne zal vooral concurrentie mogen verwachten van Paulien Couckuyt en Siliane Van Cauwenberghe . Net als bij de cadetten zien we ook bij onze scholieren dames een ruime voorsprong bij het hink-stap-springen. Celine Hofman staat met bijna 1m voorsprong genoteerd. Voor plaatsen 2 en 3 zou het wel eens spannend kunnen worden. Eline Van Doninck, Marthe Woestenborgs en Katrien De Neve zijn slechts enkele centimeters van elkaar verwijderd.

Foto: Isabeau Grillet
Foto: Isabeau Grillet

Jesse Sterkx voert de cadetten jongens aan in het polsstokspringen met 3m90 heeft hij 20cm voorsprong op Jorg Vanlierde. Bij de scholieren zien we Brian Ingelaere met 4m25 op kop. Joris Van Hoye volgt met 4m10. Bij de cadetten meisjes is Melanie Vissers voorlopig de primus met 3m40, ze wordt kort gevolgd door Kimsy De Schanfeleire. Bij de scholieren meisjes zou het wel spannend kunnen worden Nell Van Hansewyck heeft slechts 2cm voorsprong op Pauline Ramay.

Bij de scholieren jongens wordt de spannendste strijd verwacht. Alle deelnemers zitten binnen de 7cm van elkaar! Het kan dus alle kanten uit. Robin Pakuszewski staat er voorlopig het beste voor met 1m91. Zeker een wedstrijd om op te volgen!

 

 

Werpen

Ilya Defrère
Foto: Ilya Defrère

In de werpnummers kijken we vooral uit naar de scholieren jongens. De eerstejaars Ilya Defrère en Matthias Quintelier streden vorig jaar voor de Belgische titel bij de cadetten en nu trekken ze die strijd gewoon door bij de scholieren. Ilya trekt voorlopig aan het langste eind met 16m55, voor Matthias 16m33 ze stoten beide maar liefst 2 meter verder dan de eerste achtervolger, 2de jaars Gilles Timmermans. De EYOF limiet is nog we klein stukje verder, 17m46. Bij de cadetten lijkt Jean-Baptiste Nutte (net als in het hoogspringen) af te stevenen op de overwinning. Hij heeft +- 50cm voorsprong op de nummer 2, Stijn Van Volsem. Bij de meisjes trekt Larissa Timmerman  voorlopig aan het langste eind. Cato Grobbel heeft ruim 2 meter voorsprong bij de scholieren meisjes, dus zou de titel moeten kunnen binnenhalen.